Cégvilág

Az észt adóhivatal partnere lett az Uber

Az észt adóhivatal az Uberrel közösen új adóbevallási platformot fejleszt – jelentették be az érintettek. A cél egy olyan online felület kialakítása, amely az észt egyéni vállalkozók egyszerűsített adóbevallását támogatja. Az Uber és az észt adóhivatal közös munkacsoportja elsőként az Uber autós partnerein teszteli majd az új adóbevallási platformot, amely a tervek szerint 2016-ban indul. Az észtek azért választották az Ubert partnernek, mert a technológiai vállalatnak komoly tapasztalatai vannak a készpénzmentes digitális szolgáltatások terén szerte a világban. „Szeretnénk együttműködni más nemzeti hatóságokkal, hogy modern és hatékony megoldásokat találjunk közösen. Olyan megoldásokat, amelyekkel a fogyasztók és az állam egyaránt jól járnak, miközben a digitális gazdaság egyre növekszik. Az Uber most kötött először partnerséget európai adóhatósággal. Támogatjuk olyan új szabályozások megalkotását, amelyek az államkasszák és a sharing economy szereplőinek érdekeit egyaránt szolgálják, és szeretnénk, ha más országokban is lehetőségünk lenne hasonló együttműködésekre” – mondta Mark MacGann, az Uber regionális közpolitikai vezetője.

A 2009-ben alapított Uber 2012–2013-ban kezdte meg nemzetközi terjeszkedését, ma a világ 60 országában van jelen, az EU területén 45 városban érhető el, köztük Magyarországon is, ahol taxiszolgáltatásnak minősítik a tevékenységet, így ez a szabályozás vonatkozik rájuk, míg az Uber technológiai szolgáltatónak tekinti magát.

Az uberesek adóztatása Magyarországon sem tisztázott. Amikor a sofőrök csatlakoznak a rendszerhez, tájékoztatják őket arról, hogy itt minden jövedelem adóköteles. Mindezzel együtt az Uber tisztában van azzal, hogy a jelenlegi jogszabályok nem egyértelműek a sofőrök adózásával kapcsolatban, például az adóíven nincs megfelelő rubrika erre. A cég a tiszta helyzet érdekében szorgalmazza a változtatást.

Uber adó észtország
Kapcsolódó cikkek