Cégvilág

Működik az állami mobilhálózat, nyolc év alatt térül meg az MVM Net beruházása

A tesztidőszak után januártól üzemszerűen működik az MVM Net Zrt. LTE 450 mobilhálózata – jelentette be Krénusz Kornél, a társaság vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján. A hálózat 2016. március végére eléri a hatósági szerződésben vállalt 95 százalékos lefedettséget – tette hozzá. Eredetileg az év végére kellett volna kiépíteni a teljes hálózatot, de menet közben technológiát váltották, ezzel magyarázták a késést. A csúszásért a hatóság korábban elmarasztalta a céget.

Az LTE 450 mobilhálózat az MVM Net által működtetett nemzeti távközlési gerinchálózat részeként elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában kap szerepet. Ennek kapcsán jegyezte meg a vezérigazgató, hogy a hálózat a legmagasabb szintű titkosítási igényeket is kielégíti. A közintézmények kiszolgálásán túl a gépek közötti kommunikációban (M2M) szerephez juthat az MVM Net új technológiája.

mennyiben e téren az MVM Net meg tud felelni az állami közműszolgáltató (ENKSZ) elvárásainak, akkor a cégek partneri kapcsolatba léphetnek egymással – válaszolta a Világgazdaságnak Krénusz. Az MVM Net hálózata viszont a lakossági célú mobilszolgáltatásban nem vesz részt.

A beruházás összértéke 12,8 milliárd forint, és az üzleti terv szerint nyolc és fél év alatt térül meg – tette hozzá Krénusz Kornél. A beruházás generálkivitelezője a nemrég ismét állami tulajdonba került Antenna Hungária Zrt. A cég több területen, így a bázisállomásoknak helyet tornyaival, mikrohullámú összeköttetések biztosításával, illetve a berendezések installálásával és üzembe helyezésével vesz részt az LTE 450 projektben – mondta Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A távközlési eszközöket a kínai Huawei szállítja. Több cég közül a műszaki tartalom, valamint az ár alapján esett a Huaweire a választás – mondta lapunknak Krénusz. A 450 megahertzes frekvencia használata költséghatékony, mert gyorsabban telepíthető, és jóval kevesebb bázisállomás kell a hálózat kiépítéséhez, ráadásul a jelek terjedési mutatói jobbak az eddig használt frekvenciákénál. Magyarországon négyszáznál is kevesebb bázisállomásra van szükség az országos hálózat létrehozásához – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.

mvm net mobil
Kapcsolódó cikkek