Cégvilág

Négyszeresnél is több pénzért dolgoztatja az MNB a Századvéget?

Szakberkekben igazolva látják azt a korábbi feltételezést, hogy az MNB a reálisnál négyszer-hatszor magasabb árat fizet a Századvég kutatásaiért, tanulmányaiért.

Közel 300 millió forint értékű szolgáltatást teljesített a Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a közbeszerzési szerződés tavaly júniusi aláírásától ez év februárjáig – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a jegybank. A három évre szóló szerződés keretében a Századvégnek évente 600 milliós, összesen 1,8 milliárd forintos keretösszeg áll a rendelkezésére komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére.

Csaknem egy éve nagy port kavart, ahogyan az MNB kiválasztotta a Századvéget. Részben a nagyságrend, részben az előírt referenciák miatt a piac már a pályázat február eleji kiírásakor azt gyanította, hogy azt a Századvégre szabták. Azt a feltételt ugyanis a témával foglalkozó komolyabb intézetek nehezen teljesíthetőnek minősítették, hogy az utóbbi három évben legalább hat, minimum ezerfős telefonos kikérdezést kellett abszolválni, amelyből legalább kettőnek el kellett érnie a 200 millió forintos nagyságrendet. Mint mondták, ilyen összegű megrendeléssel igen kevés cég büszkélkedhet.

Végül igazolódtak a feltételezések, és az MNB a két versenyben maradt pályázó közül valóban az 1,8 milliárd forintot kérő Századvég Politikai Iskola Alapítványt választotta a Kopint-Tárkinak a Tárkival alkotott konzorciumával szemben. Annak ellenére, hogy a vesztes közel negyven százalékkal olcsóbban, 1,134 milliárd forintért is vállalta volna a megbízást.

A keretszerződés alapján az elmúlt nyolc hónapban havi rendszerességgel készült lakossági és vállalati kérdőíves konjunktúra- és pénzügyi tudatossági felmérés, rendre 1500 és 1000 fős mintán, lakossági fókuszcsoportos konjunktúra- és pénzügyi tudatossággal kapcsolatos kutatás, célzott vállalati felsővezetői mélyinterjúk – számolt be lapunknak az MNB. Emellett 19 szakpolitikai tanulmányt is készített a Századvég, és 15 szakpolitikai tanácsadással kapcsolatos megrendelést teljesített. Az ugyancsak havi rendszerességgel elkészített konjunktúra- és pénzügyi tudatossági felmérések eredményeiről havi négy műhelymunka és vezetői briefing volt, továbbá digitális riportok, vezetői összefoglalók és prezentációk, infografikák készültek.

Mindezek alapján azonban érthetetlen, hogy a Századvég Alapítvány miért csak egy február közepi háttérbeszélgetésen jelentette be – amit honlapján is jelzett –, hogy az „MNB megrendelésére készülő kutatások eredményét, elemzését a jövőben havonta közzéteszi”. (Az alapítvány ekkor hozta nyilvánosságra a hazai vállalatok januári kapacitáskihasználtságáról készített tanulmányát.)

A gazdasági közhangulatról készített legfrissebb, március 3–24. között elvégzett közvélemény-kutatását a Századvég tegnap ismertette zárt szakmai körben. Az ilyen felméréseket hatodennyiből, de még ha vastagon fog a ceruza, akkor is negyedannyiból meg lehet csinálni – állították lapunknak a hasonló munkákat végző piackutatók.

túlfizetés Századvég MNB tanulmány
Kapcsolódó cikkek