Cégvilág

Tehenek lephetik el Budapestet hétfőn

Teheneket szállítanak a tervek szerint Budapestre, így tiltakoznának a súlyos tejpiaci krízis miatt április 4-én a tejtermelők. Az állattartók az élelmiszerhamisítónak és adócsalónak tartott importőrök tevékenysége ellen demonstrálnának. A kereskedőktől azt követelik, hogy függesszék fel az üzletelést a tisztességtelen piaci szereplőkkel. A NAV-tól és az élelmiszerlánc-felügyelettől pedig összehangolt, öt évre visszamenő ellenőrzéseket várnak a kifogásolt cégek, illetve kereskedelmi partnereik ellen - írja az Agrárszektor.

A tejtermelők szerint nem vezetett eredményre a két héttel ezelőtti, nagykereskedők telephelyei előtt tartott tüntetés, illetve a kormány és a kereskedők közötti egyezkedés sem, ezért nyomásgyakorlásképpen teheneket hoznak Budapestre és petíciót adnak át az Országos Kereskedelmi Szövetségnek. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül megalakult demonstrációs bizottság által "tenyészállat-bemutatóként" aposztrofált akcióra április 4-én kerül sor. A tervek szerint a bemutató után "tehénmenetelésre" kerül sor, az állatokat áthajtják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Keleti Károly úti székházához és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Széchenyi úti épületéhez.

A kereskedőknek szánt petícióban felszólítják az OKSZ tagjait, hogy a termelők szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató, sőt áfacsaló vállalkozásoktól ne vásároljanak vagy rendeljenek importált tejeket és tejtermékeket. Követelik azt is, hogy az OKSZ és tagjai nyíltan támogassák azt a követelésüket, hogy az élelmiszerhamisító és áfacsaló importőröket azonnali hatállyal zárják ki a termékpályáról, illetve teljes importportfóliójuk átvizsgálásáig függesszék fel működésüket. Emellett felszólítják a szövetség tagjait arra is, hogy a holland, belga, francia, spanyol mintán alapuló, azonnali piacvédelmi intézkedésekben legyenek partnereik, továbbá soron kívül hozzák nyilvánosságra a követelésekkel kapcsolatos álláspontjukat.

A tejtermelők a Nébih-nek és a NAV-nak is szánnak petíciókat, amelyekben azt sürgetik, hogy kezdjenek összehangolt és teljes körű, öt évre visszamenőleges adóhatósági és élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket a kifogásolható működésű tejpiaci vállalkozásoknál. Az állattartók szerint az ellenőrzéseknek a cégek valamennyi kapcsolt- és partnervállalkozására ki kellene terjedniük, illetve azokra a társaságokra is, ahová a kifogásolt cégek Szlovákiából származó UHT tejet vagy félkemény sajtot szállítanak.

A gazdálkodók elsősorban azért tüntetnek, mert a nyerstejfelvásárlási árak mára kilónként 55-72 forintra estek, miközben az önköltség 95-105 forint között mozog, így a tejtermelés az uniós és a hazai támogatásokkal együtt is veszteséges. Gondot okoz, hogy a megkapott vagy beígért támogatásokat - további árcsökkenésekkel - "beárazza a piac". Áresést okoz az importdömping is, mivel az állattartók szerint a kiskereskedelmi láncok kommunikációjuk ellenére sem segítik a hazai tejtermékek piacra jutását.

tejpiaci krízis tejtermelő
Kapcsolódó cikkek