Cégvilág

Hernádi Zsolt az autóiparban

Összesen 6 milliárd forintos miskolci beruházást nyilvánított a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította múlt héten a kormány a Spinto Hungária Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A külügyi tárca tájékoztatója alapján összesen 6 milliárd forintos miskolci beruházásról van szó. Az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával lerövidítenék az üzemcsarnok, a kapcsolódó építmények, illetve infrastruktúra-fejlesztés megvalósításának idejét.

Érdekesség, hogy egyszer már kiemelte az ügyet a kormány – idén márciusban azonban még a Spinto-TDM Szerszámtervező és Gyártó Kft. neve szerepelt a rendeletben. Ezt a céget 2007-ben alapították, ügyvezetője a korábban a Bankár-csoportból ismert Pócs János, aki egyben tulajdonos is a cégben, Mucsányi Zoltánnal és Filep Henriettával egyetemben. Végül azonban más felállásban valósul meg a beruházás: a Spinto-TDM és egy kockázatitőke-alap közös leánya lett a beruházó. A Spinto-TDM idén május 10-én megalapította a Spinto Hungária Kft.-t, amelyben rögvest nagy mozgás kezdődött. Székhelye átkerült Mezőkövesdre, 3 milliós törzstőkéje 354 millió forintra ugrott, és május végén a Spinto-TDM mellé beszállt tulajdonostársnak a Gran Kockázati Tőkealap.

Az alap kezelője a Gran Private Equity Zrt., amelynek a tulajdonosa Hernádi Zsolt Mol-vezér. A 4,3 milliárd forintos alap az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramban 2013-ban elnyert forrásokból kis- és közepes vállalkozásokba fektet. Elsősorban kutatási projektek, tőkehiányos, de gyors növekedési potenciálú vállalkozások, illetve nagy kockázatú, de jelentős hozammal kecsegtető innovációs projektek támogatását részesíti előnyben.

Eddig egy futballcsapatnyi társaságba invesztált a Hernádi-alap. Honlapja szerint a legújabb, a Spinto Hungária-projekt célja „egyedülálló precíziósszerszám-gyártó üzem felállítása és üzemeltetése, a kelet-közép-európai autóipar növekedésére, a magyar mérnöki tudásbázisra alapozva”. 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek