Cégvilág

Még nincs kolbászból a kerítés Gyulán és Kaposváron

A milliárdokkal megtámogatott kaposvári Kometa és a gyulai húsüzem tavaly pozitív adózott eredményt ért el.

Különleges éve volt tavaly Kaposvár húsgyárának, a Kometa 99 Zrt.-nek: először fordult elő a tízéves részvénytársaság történetében, hogy nyereséges lett. Korábban jellemzően több százmilliós vagy akár több milliárd forintos veszteségeket termelt. A társaság beszámolója szerint 2015-ben 483 millió forintos adózott eredményt ért el, és jelentős mértékben növelte árbevételét. A cég eredményei azért tarthatnak számot közérdeklődésre, mert a második Orbán-kormány a pápai és a gyulai húsüzem mellett a kaposvárira is milliárdokat költött 2013-ban, hogy megmentse az összeomlástól.

A mentőakciót megütközéssel fogadták az iparág szereplői, ugyanis üzleti szempontból észszerűtlen és a többi piaci szereplőre nézve káros volt 5,3 milliárd forint közpénzt költeni a veszteséges húsgyárak megmentésére. A piaci reakciót utólag részben igazolja, hogy a pápai húsüzemet működtető cégcsoport a beleölt milliárdok ellenére már felszámolás alatt áll, és – mint arról a Világgazdaság hétfői számában beszámolt –, eddig egyetlen piaci szereplő sem akadt, aki a meghirdetett áron megvenné és továbbműködtetné az üzemet.

A mentőövből a Kometa 99 Zrt.-nek 2 milliárd forint jutott a kaposvári önkormányzaton keresztül, amely kisebbségi tulajdonrészt kapott a vállalatban, amit 2018–2019-től a társaságnak vissza kell vásárolnia. A cég megmentése évében még vaskos, 900 millió forintos veszteséget termelt, és még 2014-ben is 150 millió forint negatív adózott eredményt ért el. Eközben a társaság egyre növekvő adóssághegyet cipelt, és a teljes kötelezettségállomány 2014-re meghaladta a 12 milliárd forintot. A kötelezettségállomány növekedése tavaly is folytatódott, és megközelítette a 13 milliárd forintot, melyből közel 10 milliárd forint rövid lejáratú.
A cég beszámolójához mellékelt könyvvizsgálói jelentés felhívja a figyelmet a cég likviditási helyzetének törékenységére.

A Kometa 99 Zrt. beszámolója kitér azokra az intézkedésekre, amelyekkel stabilizálná pénzügyi helyzetét. Ennek érdekében az idei üzleti tervben mintegy 2 milliárd forintnak megfelelő meghosszabbítását tervezik. Emellett a hiteleket nyújtó bankokkal tárgyalásokat kezdtek a tartós növekedési pályára állást megcélzó együttműködésük keretében. Kaposvár önkormányzatának arra volt jó a hogy megmentse az üzemben dolgozó munkavállalókat. Az elmúlt évek alapján ez a célkitűzés teljesült, tavaly a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 605 fő volt, ami meghaladta a mentőakció előtti létszámot.

A másik megmentett üzem, a gyulai húsgyár jobb bőrben van. A Gyulahús Kft. a 2014-es 162 millió forintos nyereség után tavaly 514 milliós adózott eredményt ért el, az árbevétel pedig 5 milliárd fölé emelkedett a megelőző évi 4,6 milliárdról. Eközben a cégnek mindössze félmilliárd forint a kötelezettségállománya. A foglalkoztatottak statisztikai létszáma alig változott, 285 fő volt tavaly. A Gyulahús Kft.-t azonban nem érdemes összehasonlítani a Kometa 99 Zrt.-vel, ugyanis a gyulai cégnél a kormányzati-önkormányzati mentőakció teljesen új kezdetet jelentett. A Gyulai Húskombinát Zrt. 2013-ban felszámolásba került, az önkormányzat pedig Gyulahús Kft. néven új céget alapított, amellyel a kormánytól kapott 1,8 milliárd forintos támogatásból mindössze 850 millió forintért megvette a kombinát vagyonát.

Kometa
Kapcsolódó cikkek