Cégvilág

Olcsóbb lehet a széles sáv kiépítése

Több olyan hírközléssel kapcsolatos változás lép életbe mától, amely hatással lesz a szolgáltatásokat igénybe vevőkre is. Az egyik, július 1-jével életbe lépő jogszabályi változás szerint valamennyi közműszolgáltató köteles átengedni passzív infrastruktúráját széles sávú hálózatok létrehozására – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Ennek köszönhetően felgyorsulhatnak, olcsóbbá válhatnak a széles sávú hálózatok telepítései, és olyan területeken is megjelenhetnek ilyen szolgáltatások, ahol eddig az nem térült meg, vagy kivitelezhetetlen volt. Július 1-jétől az eddigi kékszámok a jövő év végéig még ingyenesen hívható zöldszámként használhatók. Új kékszámot január közepétől már nem lehetett igényelni, a díjváltozás után pedig a meglévőkre kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja.

A kékszámokat 1997-ben azért vezették be, hogy az akkori, zömmel vezetékes telefont használók a számot az ország bármely pontjáról ugyanannyiért, a helyi hívás díjáért hívhassák. A helyi és a távhívás díjkülönbözetét a hívott fél fizette. Ám a mobiltelefonálás elterjedésével a helyi hívás fogalma értelmét vesztette, a kékszámok hívásáért a szolgáltatók különböző díjakat számláztak, és gyakran a kékszámok hívása többe került, mint bármely más belföldi hívás. Ezzel viszont a szolgáltatás éppen a lényegét, a kedvezményes díjazást vesztette el, ezért az NMHH a megszüntetés mellett döntött.

Másfél évtized után július 1-jétől teljesen új alapokra helyeződik az elektronikus aláírások és az azokra épülő e-szolgáltatások piacának szabályozása. A szabályozás frissítése azért is volt időszerű, mert az e-szolgáltatások – köztük például az új személyi igazolványokra az idén januártól kérhető elektronikus aláírás – használata egyre inkább terjed hazánkban is. Az új törvény által erősödhet a szolgáltatások biztonsága, jobban érvényesülhetnek a felhasználók jogai.

Magyarországon jelenleg öt szervezet nyújt különféle e-szolgáltatásokat. Tavaly közel hatezer aláírás-létrehozó eszközt értékesítettek, az elektronikus aláírás hitelesítésére szerződött ügyfelek száma pedig megközelítette a 25 ezret, emellett 62-féle elektronikus aláírási termék rendelkezik a két hazai tanúsító szervezet valamelyike által kiadott megfelelőségi tanúsítvánnyal.

Változott a roamingdíj

Szintén a nyári időszakra vonatkozó – bár nem július 1-jei – változás a kedvezőbb roamingdíjazás április 30-ától. Az új szabályozás szerint a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felüli felár egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. A belföldi, hálózaton kívüli egységár és a roamingfelár új, teljes összege nem haladhatja meg a régi díjakat: hívásindításkor ez percenként bruttó 72,86 forint, a hívásfogadás pedig bruttó 19,17 forint, az SMS-küldésnél bruttó 23 forint, adatküldéskor pedig egy mega­byte bruttó 76,69 forint.


hírközlés szélessáv internet
Kapcsolódó cikkek