Cégvilág

Nő a laktózmentes termékek piaca

Az összes tejterméken belül a laktózmentes kör aránya nagyjából két százalékot tesz ki.

Magyarországon becslések szerint 20-30 százalék körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis a probléma mintegy 2-3 millió embert érint, ám a pontos diagnózisok száma ennél jóval alacsonyabb. Sokan ugyanis a tüneteik jelentkezésekor sem fordulnak orvoshoz, inkább elhagyják étrendjükből a tejtermékeket – hangzott el a Naszálytej Zrt. váci telephelyén tartott keddi tájékoztatón. Az összes tejterméken belül a laktózmentes kör aránya nagyjából két százalékot tesz ki – mondta el a kerekasztal-beszélgetésen Kuk Titus. A Naszálytej Zrt. vezérigazgatója szerint a jelenleginél jóval több vásárló igényelne laktózmentes tejtermékeket, és várhatóan ezen speciális termékek piaca a jövőben növekedni fog. Nyugat-Európában például az összes tejterméken belül mintegy 8-12 százalék a laktózmentes termékek aránya.

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent, és továbbra is az ajánlások alatt marad – hangsúlyozta Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. Hozzátette: a laktózintoleranciában szenvedők azonban, egyre nagyobb számban szakorvosi diagnózis birtokában, tudatosan választják a laktózmentes termékeket. A piaci igényeket felismerve, a gyártók egyre több tejtermékből dobnak piacra laktózmentes variációkat is. „Célunk, hogy laktózmentes változatban is elérhetőek legyenek a különböző napszakokhoz, étkezésekhez köthető tejtermékek. Visszajelzések és fogyasztási szokások alapján az idén öt új laktózmentes termékkel segítettük a tejcukorra érzékenyek egészséges táplálkozását” – húzta alál Kuk Titus. A speciális termékek különleges gyártási technológiát követelnek. A laktózmentes tejtermékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amely a tejcukor lebontásáért felel, és amelyet a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. Ám a laktázenzim nem olcsó, és mindössze néhány cég gyártja a világban. A laktózmentes termékek gyártásához egyéb gyártástechnológiai, higiéniai szabályok is kapcsolódnak, amelyek szintén megnövelik az előállítási költségeket. Az így előállított termékek azonban magasabb áron értékesíthetők, kényelmi, illetve desszertváltozataik pedig a fizetőképes vásárlói réteg érdeklődésére is számot tartanak.

A piac bővülésének irányába hat a megváltozott közétkeztetési szabályozás is, amely szerint az orvos által igazoltan laktózintoleranciában, illetve gluténérzékenységben szenvedő gyerekeknek speciális étkeztetést kell biztosítani az oktatási intézményekben.

tej élelmiszer laktózmentes
Kapcsolódó cikkek