Cégvilág

Az energiahivatalnál a labda

Jóval olcsóbb is lehetne a fővárosi távhő a termék fő előállítója, a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) szerint, de ennek az az egyik fő feltétele, hogy a társaságnak kevesebbet kelljen fizetnie a Főgáznak azon gázvezetékek használatáért, amelyeken a gázt kapja tőle. E vezetékek beruházási költsége Vinkovits András, a BERT vezérigazgatójának minapi nyilatkozata szerint már régen megtérült, ezért irreálisan magas a használati díj. Olyan, hatóságilag maximált tarifákról van szó, amelyek aktuális felülvizsgálatára hamarosan sort kerít a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A Világgazdaság megkérdezte a Főgázt, addig is miért nem enged a BERT-nek az említett tarifából. A válasz szerint azért, mert nem teheti. A földgázelosztási engedélyesek, köztük a Főgáz Földgázelosztási Kft., kötelesek a jogszabály szerinti tarifákat alkalmazni. Előírás számukra a diszkriminációmentes elbánás is, vagyis nem kivételezhetnek egyes felhasználókkal. (Szakmai források szerint kínálható a maximáltnál alacsonyabb ár, ám ekkor a diszkriminációmentesség miatt minden ügyfélnél azt kellene alkalmazni. Ez nem érdeke az elosztótársaságnak, hacsak nem kényszeríti rá a verseny.)

A Főgáz emlékeztet, hogy a MEKH díjmegállapítása során kiemelt szempont az elosztók minél hatékonyabb működésre ösztönzése, ezért a díjak csak az indokolt tevékenységeket és azok költségeit fedezik. „Ebből következően tisztán kell látni, hogy a hivatkozott rendelet szerinti díjaktól való negatív irányú eltérés veszélyeztetheti a gazdaságos és emellett hatékony, biztonságos működést” – áll a válaszban. A társaság hangsúlyozta továbbá, hogy mivel az elosztás az együttműködő rendszerek között és kizárólag rendszerben értelmezhető, egyes részelemeinek önkényes kiragadása és értelmezése hibás és félrevezető megállapításokhoz vezet. A Főgáz szerint lapunk erről szóló, minapi cikkében téves számadat szerepel, de a társaság ezt partnere felhatalmazása hiányában nem pontosította. Azt írtuk – Vinkovits Andrást idézve –, hogy az érintett csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, a BERT mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizet a használatukért.

Az erőműtársaság tevékenységének gazdaságossága nagyban múlik azon, hogy mennyi pénzt kap a hő mellett előállított áramért. Az áramot az MVM Zrt.-nek adja el, de a két cég hosszú távú szerződése az év végén lejár, és még nincs sínen a meghosszabbítása. Pedig a BERT – vezérigazgatója állítása szerint – igen kedvező árat kínált. A megállapodás meghosszabbításának részleteiről az MVM nem nyilatkozott a Világgazdaságnak, kereskedelmi és jogi okokra hivatkozva. Általánosságban közölte, hogy a csoport – 2016–2020-as stratégiájával összhangban – folyamatosan keresi a részvényesi értékeket szem előtt tartó, a piaci körülményekhez igazodó és kölcsönösen előnyös együttműködéseket.

távhő Budapesti Erőmű
Kapcsolódó cikkek