Cégvilág

Jabil: ha kevesebb lesz a megrendelés, kevesebb dolgozó marad

Több mint hatszáz főt bocsáthat el a Jabil, amely a gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át - írta a Magyar Nemzet. A cég szerint csoportos létszámleépítés nem lesz, de ha csökkennek a megrendelések, kevesebb foglalkoztatottjuk is marad.

Több mint hatszáz főt bocsát el a Jabil elektronikai ipari konszern, a kormány stratégiai partnere, amely a gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át - értesült a Magyar Nemzet. A cég, amely nem először küldhet el tömegével embereket, korábban munkahelyteremtési támogatásban részesült.

Az elektronikai gyártással foglalkozó amerikai vállalatnak Európában a tiszaújvárosi a legnagyobb üzeme, és globálisan is a harmadik legjelentősebb. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen fekvő 54 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban 4500 főt foglalkoztatnak. Egy, a cég legbelsőbb ügyeire is rálátó forrás azt mondta, három hónapja 150 ukrán munkás érkezett Tiszaújvárosba, majd a betanításukat követően távoztak.

A cég úgy reagált a cikkre: nem terveznek csoportos létszámleépítést. "A versenyszférában ha a piaci trendek hatására növekedik a megrendelés állomány, akkor az a foglalkoztatottak számának növekedésével jár, ha csökken, akkor elkerülhetetlen a foglalkoztatottak számának csökkenése" - írták. "Amennyiben a cég mégis munkavállalók elbocsátására kényszerülne, azt mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva teszi" - tették hozzá.

Az sem fedi a valóságot szerintük, hogy a munkahelyteremtésre milliárdokat kaptak. A tiszaújvárosi gyár 2014-ben kötött szerződést 380 millió forint állami támogatásra (munkahely teremtési célra). A szerződésben a tiszújvárosi Jabil 2014. január 1. és 2018. december 31-i időszakra a kezdő létszámhoz képest plusz 160 fő foglalkoztatását vállalta, vagyis 3748 főre növekedést és ennek megtartását az említett időszakra. Mivel az üzleti igényeinek változása miatt a létszámtartási kötelezettségét nem tudta a cég tartani, a 380 millióból 355 millió forint lehívása után a szerződést lezárta, a felvett támogatást a kamattal együtt (összesen 410 millió forintot) hiánytalanul az államnak visszafizette. A gyár más munkahelyteremtő állami támogatásban nem részesült - közölték.

Jabil leépítés kirúgás
Kapcsolódó cikkek