Cégvilág

Megfizet a Moody’s a múlt bűneiért

Nyolc év után elérkezettnek látta a washingtoni igazságügyi minisztérium, hogy beperelje a Moody’st a pénzügyi világválság kirobbanásában játszott szerepéért. A hitelminősítőnek az a bűne, hogy vételre ajánlott minősítéssel látott el számos olyan értékpapírt, amelyek mögött nem volt megfelelő fedezet. Ezek a toxikus papírok a bankok, befektetők portfólióiban hatalmasra duzzadtak, s komoly anyagi kárt okoztak a számukra, amikor kiderül róluk, hogy valójában mennyit is érnek. A vállalat tájékoztatása szerint az adósságpapírokkal kapcsolatos vizsgálatok még mindig folyamatban vannak, a kártérítési kötelezettség előírása azonban reális lehet.

Annál is inkább, mert már több szövetségi állam ügyészsége is jelezte náluk, hogy a minisztérium döntésétől függetlenül ők is elszámoltatják a Moody’st a 2008 környékén elkövetett „dolgaiért”, tekintet nélkül arra, hogy az értékpapírok minősítésekor szándékosság vagy hanyagság merült fel. A vizsgálatok és a bírósági perek a Moody’s jogászainak terheit jelentősen megdobják, ahogy az ezzel kapcsolatos költségek is rendesen belemarnak majd a cég nyereségébe.

S hogy a befektetőknek jó hírrel is szolgáljon, a hitelminősítő közölte, hogy a vártnál jobb harmadik negyedévet zárt, bevétele a 917 millió dollár volt, ez tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az adózott eredmény eközben 9,7 százalékkal, 255 millió dollárra gyarapodott. Mivel a pereket leszámítva a kilátásaik is javultak, az idei üzleti évre vonatkozó, részvényenkénti 4,62 dolláros nyereségvárakozásukat tíz centtel megemelték. A világ legnagyobb hitelminősítőjével, a Standard & Poor’sszal tavaly már elszámolt az igazságügyi tárca. Bűnlajstromuk az őket a sorban követő Moody’séhoz hasonló volt – írja a USA Today. A kétéves egyeztetések és tárgyalások után a fizetendő összeg 1,4 milliárd dollárra rúgott, amely összeg végül a tárca és 19 szövetségi állam között oszlott meg. A tárca 687 millió dollárhoz jutott, ez volt eddig a legnagyobb büntetés, amelyet hitelminősítőre kiróttak. Sokkal kevesebbre a Moody’s sem nagyon számíthat.

kártérítés Moody’s
Kapcsolódó cikkek