Cégvilág

Több ezer fővel bővítenek, az átlagnál magasabb bért kínálnak

Ma már egy kisvárosnyi ember dolgozik valamelyik szolgáltató központban (SSC), létszámuk várhatóan az idén és jövőre is 10 százalékkal bővülhet.

Az idén körülbelül négyezer új munkahelyet hoznak létre Magyarországon a nemzetközi szolgáltató központok (SSC). A szektorban jelenleg mintegy száz cég működik, 40–45 ezer magas hozzáadott értékű munkát végző alkalmazottal – hangzott el a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA), a Futureal-csoport és a Kinnarps közös rendezvényen. Az idei, nagyjából tíz százalékra becsült bővülési ütem várhatóan jövőre is fennmarad, aminek köszönhetően a hazai SSC-munkahelyek száma átlépheti az ötvenezres határt.

„Az SSC-szektor az autóipar után a második legdinamikusabban fejlődő iparág Magyarországon, elsősorban a szakképzett, nyelveket beszélő fiatalabb generációkra, illetve a kiemelkedő hazai egyetemi háttérre épül” – mondta Kiss Tünde, a HIPA befektetés-ösztönzési főosztályának vezetője. Az ügynökséghez érkező SSC-s megkeresések száma folyamatosan növekszik, jelenleg is 11 új projektről tárgyalnak. A szektor növekedésének motorját ugyanakkor a már Magyarországon működő cégek új beruházásai, bővítései jelentik. A BP például nemrég jelentett be 500 fős bővítést Szegeden. 

A magyarországi SSC-k elsősorban a pénzügyi szolgáltatást végeznek, de az elmúlt években jelentősen nőtt az informatika szerepe is az ágazatban. Az egyszerűbb, főleg ügyfélszolgálati tevékenységek viszont a keletebbre fekvő országok felé tolódnak el, itthon inkább a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, szaktudást igénylő szolgáltatók telepednek meg és bővítenek. A klasszikus SSC-k mellett egyre többször merül fel az igény a hasonló jellegű, de kutatás-fejlesztésre fókuszáló központok létrehozására is – tette hozzá a HIPA főosztályvezetője.

Az SSC-szektor továbbra is Budapest-centrikus (a szektor álláshelyeinek mintegy háromnegyede itt található), de vannak már pozitív példák az ország más részeiből is. Az elmúlt években valamivel nőtt a vidéki nagyvárosok részaránya az SSC-munkahelyek szempontjából. Ugyanakkor a vidéki központok fejlődésében nehezítő tényező a megfelelő infrastruktúra és az irodaépületek hiánya is – hangsúlyozta Berki János, a Futureal nemzetközi iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója. A fővárosi irodapiacot viszont az utóbbi években elsősorban az SSC-k hajtják, amelyek jellemzően A kategóriás irodákat bérelnek. Minden tizedik négyzetméter felső kategóriás iroda egy szolgáltató központhoz tartozik Magyarországon.

A HOA szerint azonban a következő időszakban a szektor fejlődésének komoly gátat szabhat, hogy nem lesz elegendő a szakember a jelenlegi bővülési trend fenntartásához, amit még fokoz az elvándorlás is. A hazai szolgáltató központokban 5–10 százalék között alakul a külföldi dolgozók részaránya, őket többnyire speciális nyelvtudásuk miatt keresik a cégek, így kulcskérdés a szektor számára a hazai helyzete. A szakemberhiányt jelzi az is, hogy folyamatosan emelkedik az egy nyitott pozíció betöltésére fordított idő: jelenleg átlagosan 50 napot vesz igénybe a megfelelő munkaerő megtalálása egy-egy SSC számára. Mindez annak ellenére is igaz, hogy ezek a cégek az átlagos béreknél jelentősen magasabb fizetést ajánlanak, ami már kezdő pozíciókban is nettó 250 ezer forintos havi átlagos bért jelent. A legalább két nyelvet beszélő, szakmai tapasztalattal is rendelkező jelöltek pedig ennél is több juttatásra számíthatnak.

SSC
Kapcsolódó cikkek