December közepétől a távértékesítéssel eladott elektromos berendezések energiafelhasználásáról és magáról a termékről is jól láthatóan és egyértelműen kell tájékoztatni a lehetséges vásárlókat. A vonatkozó rendelet módosítása idesorolja a katalógus alapján történő, az internetes, a telemarketinges és a csomagküldő szolgálatok általi eladást is. Eddig is csak olyan terméket lehetett forgalomba hozni, amelyen szerepel az energia- és a termékcímke is, de mostantól az is elvárás, hogy távértékesítés esetében úgyszintén rendelkezésre álljon a termék magyar nyelvű adatlapja és energiacímkéje.

További új követelmény, hogy e két elektronikus dokumentum használata nem korlátozható a harmonizációs szabályozás más előírására hivatkozva, ha azok egyébként megfelelnek az uniós rendelkezéseknek. Végül tilos a terméken vagy elektronikus dokumentumain minden olyan felirat, címke vagy szimbólum szerepeltetése, amely nem felel meg a jogharmonizációs előírásoknak, esetleg félrevezetheti vagy megtévesztheti a fogyasztót a termék energia- vagy más alapvető erőforrás fogyasztása szempontjából.

Mindazonáltal (nem szándékos) megtévesztésre a jelenleg szabályos címkék is alkalmasak, erre már korábban felfigyeltek a brüsszeli döntéshozók. A probléma az, hogy a vásárlók azt gondolhatják egy A jelölésű berendezésről, hogy az a leghatékonyabbak közé tartozik, holott lehet, hogy éppen a legkevésbé hatékony. E félreértés abból adódhat, hogy a fejlesztések révén annyira megnőtt a berendezések energiahatékonysága, hogy kikoptak a használatból az A alatti osztályok, sőt már sima A-s termék is alig van. Az Európai Bizottság ezért júniusban a címkézés frissítését javasolta. Öt éven belül új, A-tól G-ig terjedő jelöléssel ellátott címkéknek kell felváltaniuk a mostani A+, A++, A+++ feliratú címkéket.

Az újraskálázások érvényessége tíz évre szólhat, bizonyos feltételek mellett. Az A, esetleg a B osztálynak is minden újraskálázáskor vagy újracímkézéskor először üresnek kellene lennie, ezekbe az osztályokba csak a műszaki fejlesztés eredményeként lehetne bekerülni. Ha az F és a G címke nem használható valamely termékcsoportnál, akkor azt szürkével kell ellátni. A maradék felső minőségekre a sötétzöldtől a pirosig terjedő árnyalatokat kell fenntartani.