Cégvilág

Besokalltak a tulajok

Valami készül Britanniában: a Premier League (PL) klubtulajdonosai fellázadtak, elegük lett a játékosügynökök zsarolásából.

Tiszta viszonyokat akarnak a PL klubtulajdonosai, végképp elegük lett az ilyen-olyan címen lenyúlt gigantikus összegű jutalékok átláthatatlan dzsungeléből.

Egyelőre csak az amerikaiak szövetkeznek, a Bloomberg információi szerint a múlt hónapban titkos találkozóra gyűltek össze New Yorkban, a Crosby Street Hotelben a Manchester United tulajdonosai, a Glazer család, a Liverpoolt birtokló John Henry, míg az Arsenal képviseletében Stan Kroenke, a Crystal Palace-éban pedig Josh Harris és David Blitzer társtulajdonosok ültek a tárgyalóasztalhoz. A Sunderlandet Ellis Short, a Swansea-t Steve Kaplan képviselte. „Kakukktojásként” a Tottenham bahamai tulajdonosa, Joe Lewis is csatlakozott a társasághoz. A PL nagyjai közül csak Manszúr sejk (Manchester City) és Roman Abramovics (Chelsea) hiányzott. A találkozót félhivatalos rangra emelte Richard Scudamore, a PL vezérigazgatójának a jelenléte, az ő dolga lesz az ügynökmaffia elleni közös fellépés koordinálása.

Az évi 5 milliárd dolláros átigazolási piac az ügynökök játszótere, elképesztő rafinériával próbálják megkopasztani a klubokat és persze a játékosokat. Elég csak Messi és Ney­mar ügyére, adócsalásaira gondolni. Minél híresebb egy labdarúgó, annál könnyebben megúszhatja, kiválthatja a büntetést. A Real Madrid és a Barcelona például egyértelműen megsértette a szabályokat, az átigazolási időszakból való kizárásuk idejét azonban nemrég a felére csökkentették. Ellenpélda az Újpest FC esete, amelyet egy dél-amerikai „sztárocska” továbbadásáért büntettek meg és zártak ki az igazolásokból. A fellebbezés itt hiábavaló volt.


Az ügynökök ténykedését szabályozó regulák a klubvezetők szerint elégtelenek, kijátszhatók, ezért kezdeményezik az átláthatóságot szolgáló központi intézkedések meghozatalát. Az előző szezonban, az október és február közötti négy hónapban a PL csapatai 46,6 millió fontot fizettek ki az ügynököknek különféle jogcímeken. A megkopasztott klubok listáját a Manchester United vezeti tízmillió fonttal. Glazerék türelme okkal van fogytán, hiszen augusztusban Paul Pogba átigazolásáért rekordösszeget, 105 millió eurót fizettek a Juventusnak, amiből a torinóiak azonmód átutaltak 27 milliót a játékost képviselő Mino Raiola ügynök számlájára. Ennyi járt, mivel Pogba éves manchesteri keresetének százalékában határozták meg a jutalék mértékét. És Pogba jól keres. A helyzet tovább romlott 2014 óta, akkor törölte el a FIFA a játékoskereskedelemhez szükséges licenckötelezettséget, azaz elvileg bárki vigéckedhet a labdarúgókkal. Az ezer sebből vérző és korrupciós botrányoktól szenvedő FIFA egyelőre tájékozódik, új elnöke, Gianni Infantino bizonyítékokat, költségeket felsoroló listákat szeretne látni ahhoz, hogy a változtatás szükségességét belássa. Az SSC Napoli elnöke szerint ezen már túl vagyunk, a szabadszájúságáról ismert Aurelio de Laurentiis a labdarúgás testén ráksejtekként burjánzó kártevőknek nevezte az ügynököket.

A megoldáson még sokat kell dolgozni. A PL klubtulajdonosai az amerikai rendszerre esküsznek. Ott az ügynökök jutaléka és a játékosok fizetése a klubokkal és a sportolók érdekvédelmi szervezetével kötött megállapodás alapján megszabott, egyben felülről korlátozott. A rendszer átlátható, és szigorúan betartják. Aki ügyeskedéssel próbálkozik, az egy életre elássa magát. Európában azonban a szisztéma széttagoltsága, a játékospiac globalizációja, a labdarúgók szervezett érdekvédelmének kezdetlegessége miatt nehezen lehetne adaptálni az amerikai módszert. Januárban újra nyílik az „átigazolási ablak” – régi trükkökkel, régi szereplőkkel.

zsarolás ügynök Premier League túlárazás
Kapcsolódó cikkek