Cégvilág

Felhőben utazik a Microsoft

A felhőszolgáltatások repítették a Microsoftot. A tavalyi negyedik negyedévben a cég bevételeinek immár 28 százaléka, 6,9 milliárd dollár innen származott, s részesedése folyamatosan nő, igazolva egyben a Satya Nadella által meghirdetett irányváltás helyességét. A vezérigazgató a hagyományos szoftverfejlesztés helyett a felhő­alapú, bárhonnan elérhető szolgáltatásokra helyezte át a hangsúlyt, s ide összpontosította a fejlesztési forrásokat is.

Az is jó döntésnek bizonyult, hogy okostelefonostul kidobták a horribilis összegért megvett Nokiát a csónakból, miközben 26,2 milliárd dollárért megszerezték a LinkedIn üzleti közösségi portált, amelynek a felhőszolgáltatások szélesítésében jut majd kulcsszerep. A LinkedIn felvásárlását december 8-án hagyták jóvá, így a tört hónap adatai már megjelentek a negyedéves számokban.

A felhőbe vitt Of­fice üzleti szoftverek forgalma 10 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra nőtt. Nem várt kellemes meglepetést jelentett, hogy 5 százalékkal gyarapodott a PC-gyártók által a Windows szoftverekért kifizetett licencdíj, de ugyanilyen mértékben nőtt a vállalati ügyfelektől az alapszoftver használatáért beszedett díj is – írja a The New York Times.

A PC-gyártásban is biztató eredményeket értek el, különösen a nagy teljesítményű, játékra és üzleti felhasználásra épített, Windows 10-et futtató készülékek piacán növelték a részesedésüket. Nadella az IDC és a Gartner adataira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a PC-piac öt éve tartó zsugorodása akár már az idén véget érhet. A teljes PC-üzletág a Windowszal együtt a vártnál szerényebb, 5 százalékos visszaesést szenvedett el, bevétele 11,8 milliárd dollár volt.

Minden azt mutatja, hogy a Microsoft jó irányba halad: negyedéves bevétele egy százalékkal, 24,1 milliárdra, míg adózott eredménye 3,6 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A piacokon elégedetten nyugtázták a várakozásokat felülmúló adatokat, az árfolyam 2 százalékot erősödött.

felhőszolgáltatások IT Microsoft
Kapcsolódó cikkek