Cégvilág

Kapkodnak az újépítésű lakásokért egy fővárosi kerületben

Rendkívül élénk az érdeklődés az újépítésű lakások iránt a XIII. kerületben, de szerencsére a kínálat is tudja követni ezt. Mivel a használt lakások szinte azonos árban vannak az újakkal, így az átadások szaporodásával várhatóan beindul az árcsökkenés a használt ingatlanok piacán - írja a Balla Ingatlaniroda közleményében.

Rendkívül erős most az érdeklődés a vevők részéről az újépítésű ingatlanok iránt a XIII. kerületben. Annál is inkább, mert sok építkezés már elkezdődött, ami általában meggyőzi a vásárlókat arról, hogy érdemes lépni - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának vezetője.

A XIII. kerületben szépen szaporodnak az újépítésű fejlesztések, mind Angyalföld, mind pedig Újlipótváros esetében. Akadnak közöttük kisebb, 6-8 lakásos társasházak, de vannak kifejezetten nagy projektek, mint például a Divinus lakópark, mely három ütemben épül, és összességében egy 306 lakásos fejlesztésről van szó.

Az első átadásokra hamarosan sor kerül a XIII. kerületben: idén nyáron megkezdődik például a birtokbaadás a közepes méretű Rokolya Residence-nél, ahol a közeli átadási időpont miatt a lakások nagy része már el is kelt. Ez a projekt Angyalföldön található, ahogy a Divinus lakópark is, de Újlipótvárosban is várhatók nagyobb fejlesztések, ezek azonban még képlékeny állapotban vannak - tette hozzá Tóth Viktória.

"Ezeknél az újépítésű lakásoknál 450-490 ezer forintos induló négyzetméterárra számíthatunk. Ez az összeg a nagyobb méretű lakásokra vonatkozik, hiszen a kisebbek ára fajlagosan mindig magasabb. Ráadásul az árak jelentős mértékben függnek az elhelyezkedéstől, így egy jobb lokációban elhelyezkedő újépítésű társasházi lakás lényegesen drágább, mint az említett induló ár" - írják.

Az újépítésű lakások iránti számottevő kereslet összefügg a iránti jelentős érdeklődéssel is. Mint Tóth Viktória elmondta, sokan vásárolnának lakást a támogatás felhasználásával, azonban gyakran gondot okoz az alsó négyzetméterkorlát, mely a hasznos alapterületre vonatkozik. Utóbbi pedig nem egészen ugyanaz, mint az építtetők által megadott bruttó alapterület. A nagyobb, nappali plusz három hálószobás, 80 négyzetméteres lakásokkal már nem lenne gond a CSOK szempontjából, ezekhez viszont bőven kell az önerő, hiszen az áruk 40 millió forint felett alakul.

balla ingatlan újépítésű lakás XIII.kerület ingatlan
Kapcsolódó cikkek