Cégvilág

Minden pénzt nem lehet telekre költeni

Megjelentek a piacon azok az építési telkek, amelyek tulajdonosai évek óta a mostanra bekövetkezett áremelkedésre vártak. A jó helyen lévő telkek gyorsan elfogytak, legalábbis azok, amelyeket nem áraztak túl, hisz a dráguló építési költségekkel is számolni kénytelen építtetőknek sem ér meg minden pénzt egy jó telek.

Az építési engedélyek tavalyi megtöbbszöröződése mögött a telekpiac megélénkülése is tetten érhető már, hiszen nemcsak a korábban befagyasztott projekteket indították el a beruházók, hanem új területeket is vásárolnak az áfacsökkentés és a CSOK-módosítások hatására megélénkülő keresletet érzékelve – igazolta vissza adatokkal is a telekpiaci mozgolódást megkeresésünkre az Ingatlan.com.

A Balla Ingatlanirodák közleménye éppen a Világgazdaság kérésére frissen elkészült kutatást támasztotta alá, tovább árnyalva és részletekkel gazdagítva a képet, amely igen vegyes helyzetet tükröz Budapesten és az agglomerációban is. Eszerint míg Dél-Pesten, a XVIII. kerületben vagy Érden még válogatni is lehet a beépíthető területek között, addig
a IV. és a XV. kerületben mérsékelt a kínálat, a XI. kerületben pedig már szinte teljesen elfogytak a telkek, vagy annyira drágák, hogy senki nem veszi meg őket.

Az agglomerációban kevésbé szálltak el az árak a Balla Ingatlanirodák tapasztalatai szerint, a dél-budai agglomerációban például a XI. kerületi árak harmadáért-negyedéért, vagyis már 8 millió forintért is kapható telek, és miközben Budafokon csaknem 30 millió forintot kérnek egy jó adottságú 500 négyzetméteres telekért, Nagytétényben ennek feléért is lehet hasonlót venni. Nem olcsó ma már a IV. és a XV. kerület sem, ahol a 400–1000 négyzetméter közötti területű telkek ára 15 millió forintnál indul, és 17–30 millió forintos eladási árra kell számítani a XVIII. kerületben is.

Jelenleg nagyrészt a befektetők dominálnak a piacon, legalább 60 százalék azok aránya, akik a megvásárolt telken társasházat, sorházat, esetleg ikerházat építenek, majd azt értékesítik – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák dél-budai irodáinak régiós vezetője. E befektetők olyan telkeket keresnek, melyek nem túl nagy alapterületűek, de akár társasházat is ki lehet alakítani rajtuk. Balla Frigyesnek, a cég IV. és XV. kerületi irodavezetőjének a tapasztalatai szerint a környéken építkezők 6–10 lakásos társasházak számára keresnek ezer négyzetméter körüli telkeket.

A telekvásárlás sikeressége, a kialkudott vételár nagymértékben meghatározza a beruházók megtérülési lehetőségeit a lakásépítési projektekben, ahol kalkulálni kell az elkövetkező időszakban azzal is, hogy mind az építőanyagok ára, mind pedig a munkaerő költsége emelkedni fog, ez pedig az elkészült új lakások árát is növelni fogja – figyelmeztet Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A projektek ütemezését, sőt az árképzést tovább bonyolítja, hogy a kivitelezői kapacitások sokszor már hónapokkal, sőt fél évekkel előre le vannak kötve.

Időközben a községek egy részét is elérte már az építési kedv, több településen megélénkült a kínálat, és az árak is emelkedtek, néhol még jobban, mint a nagyobb településeken. Ennek oka egyrészt az alacsonyabb bázis, másrészt pedig az, hogy a kisebb településeken sokkal nagyobb a saját célra épített ingatlanok aránya, mint a nagyobb városokban.

árnövekedés ingatlanpiac építési telkek
Kapcsolódó cikkek