Cégvilág

Százmilliárdok korszerűsítésre

Összesen 205 milliárd forint visszatérítendő támogatás jut lakóépületek energetikai korszerűsítésére, míg az állami fenntartású közintézmények számára 150 milliárd forintnyi pályázat indul a következő hónapokban – idézi Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát az MTI.

 A lakóépületekre a központi régióban 100, azon kívül 105 milliárd forint igényelhető. A nullaszázalékos kamatozású, 90 százalékban támogatott pályázatok segítségével a jelenleginek akár a felére is csökkenhetnek a rezsiköltségek. Szinte mindenre lehet pályázni, amivel csökkenthető az energiafelhasználás. A keretösszegből mintegy 50 ezer ingatlan korszerűsíthető.

A vállalkozások, az önkormányzatok és közintézmények is igényelhetnek visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást. Lesznek pályázatok támogatására is, így a gazdasági társaságok napelemparkokhoz visszatérítendő, nulla százalék kamatozású támogatást kaphatnak.

Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy a kormány dolgozik az otthon melege program kiterjesztésén. Az NFM vizsgálja a vissza nem térítendő támogatás lehetőségét, a háztartási eszközök cseréjének kiterjesztését más termékekre, és felmérik a fűtési eszközök korszerűsítési igényét.

visszatérítendő támogatás energetika lakóépületek energetikai korszerűsítése
Kapcsolódó cikkek