Cégvilág

Törzstőkét emelt a szerb Drenik

Méretes tőkeemelést hajtott végre a napokban a Drenik Hungary Kft. szerb tulajdonosa: 3,5 milliárd forintra emelte a szolnoki papírgyártó törzstőkéjét.

A közeljövőben 22 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, évi 40 ezer tonnára emeli a termelést, három új gépet vásárol, és 150 új munkahelyet létesít. Ezt az ambiciózus tervet vázolta tavaly október végén a szolnoki önkormányzat közgyűlése előtt Fazekas Tibor, a Drenik Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A terv szerint a havi 1800 tonnás papírtermelést tehát csaknem megdupláznák, a 68 fős dolgozói létszámot pedig ennél is jobban felduzzasztanák az aktuálisan 18 ezer négyzetméteren termelő gyárban.

A belgrádi központú Drenik Nd d. o. o. 2015 júliusában alapított szolnoki székhellyel papírgyártó céget, miután megnyerte a korábban felszámolás alá került Higi Papírsoft Zrt. eszközeire meghirdetett licitet. A vagyont 3,59 milliárd forintos ajánlattal vitte el a Drenik.

Ennél sokkal több közpénz áramlott a Higi Papírsoftba anno: a gyártással viharos körülmények között felhagyó és felszámolásba dőlő gyár építéséhez és működtetéséhez több mint 12 milliárd forint hitelt nyújtott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A Drenik Hungarynek a Higi Papírsofthoz annyi köze maradt, hogy ugyanazon a helyen, a szolnoki ipari parkban, és ugyanazon gyártósorral termel.

A szolnoki üzemben egyelőre nem késztermékeket gyártanak, hanem alappapírt papír zsebkendő, kéztörlő, konyhai törlőkendő, toalettpapír előállításához. A tervezett beruházások eredményeképpen rövidesen meglesznek a feltételei a késztermékek gyártásának is. Ami az eddigi eredményeket illeti, a 2015-ös töredékévben a Drenik Hungary 1,4 milliárd forint árbevételt könyvelt el, adózott eredménye megközelítette a 70 millió forintot.

papírgyártás Drenik Hungary Kft.
Kapcsolódó cikkek