Cégvilág

Közös beruházásokat indítana Oroszország

Az orosz–magyar kétoldalú kereskedelemben tapasztalható visszaesést közös, magas technológiai színvonalt képviselő nagyberuházásokkal lehet megállítani – mondta Veronika Szkvorcova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere, az orosz–magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság társelnöke

Hogyan értékeli az orosz–magyar kereskedelmi kapcsolatok jelenlegi szintjét?

– Magyarország hosszú évtizedek óta Oroszország elsődleges gazdasági-kereskedelmi partnere a közép-európai régióban. Azokból a megállapodásokból, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tárgyalásai nyomán köttetnek, kitűnik: mindkét ország kész a parlamentek, a régiók és a kulturális-humanitárius kapcsolatok aktivizálására is. Jelentősen hozzájárul ehhez a munkához az orosz–magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság is. A fejlesztési igényt jelzi, hogy tavaly az áruforgalom további csökkenését tapasztaltuk, de meg kell jegyeznem, hogy a visszaesés üteme jelentősen lassult a megelőző évi adatokhoz képest.

Milyen lehetőségeket lát a visszaesés megállítására?

– Kapcsolataink sok évszázados története azt tükrözi, hogy a válságos időszakok jönnek és mennek, de ezek alatt is folyamatosan erősíteni és fejleszteni kell a kétoldalú viszony alapjait. A kétoldalú kereskedelemben tapasztalható visszaesést ma közös, magas technológiai színvonalat képviselő nagyberuházásokkal lehet megállítani. Az orosz kormány kész arra, hogy kedvező feltételeket teremtsen a beruházási projektek minden fázisában azok megvalósításához, és ösztönözzön minden kölcsönös előnyökkel kecsegtető kezdeményezést.

Várhatók-e Pakson kívül egyéb közös nagyberuházások a jövőben?

– Természetesen. Például a magyar kollégákkal közösen sikeresen viszünk több projektet a járműiparban. Az orosz Metrovagonmas vállalat még 2015-ben nyerte meg a tendert a budapesti metrókocsik korszerűsítésére. A tavalyi első tizenegy hónapban a járműexportunk Magyarországra a hétszeresére nőtt. Emellett aktív az együttműködés az ipar más ágazataiban is. Megemlíteném például a Rosztszelmas kombájnjait, a kohászati gázégőket vagy az aeroszolok innovatív mobil generátorait, amelyekből folyamatosan szállítunk magyar partnereinknek. Fejlődik együttműködésünk az energetika terén is, például a Panrusgáz magyar vállalattal meghosszabbítottuk az orosz földgáz szállítására vonatkozó szerződésünket 2019 végéig.

Milyen szerep juthat az egészségügyi, orvosi és gyógyszeripari együttműködésnek?

– Egyidejűleg több projekt is fut, például a novoszibirszki egészségügyi központ beruházása, valamint egy bioaktív anyagokat, vitaminokat és ételkiegészítőket szibériai homoktövisből előállító üzem felépítése is folyamatban van. Emellett több magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon és az Egis is hosszú évek óta sikeresen van jelen az orosz piacon. Az Altai Vitamin orosz vállalat pedig hozzálátott egy közös termelési kapacitás kiépítéséhez Magyarországon. Tanulmányozzuk ezenkívül az együttműködés lehetőségeit a fertőzéses betegségek diagnosztizálása terén is.

Mekkora az érdeklődés a magyar befektetések iránt orosz üzleti körökben?

– Az érdeklődés egyértelmű a magyar és az orosz vállalkozók részéről is. A szakértői becslések szerint a magyarországi orosz üzleti befektetések értéke megközelíti az egymilliárd dollárt, az oroszországi magyar beruházásoké pedig eléri az egymilliárdot. A közeljövőben a kölcsönös előnyöket a terveink szerint az energetikai infrastrukturális nagyberuházások, valamint a közlekedés, az építőipar és a turizmus terén fogjuk kiaknázni.

Veronika Szkvorcova
Kapcsolódó cikkek