Cégvilág

Argentína a lítiumra alapozza jövőjét

Húszmilliárd dollár értékű bányaipari fejlesztéseket jelentettek be Argentínában a következő nyolc évre, ennek a felét az ország hatalmas lítiumkészletének a feltárására és kitermelésére fordítják.

Az elektromos autózás várható robbanásszerű elterjedése miatt hatalmas igény mutatkozik a strapabíró, nagy teljesítményű akkumulátorok iránt, melyek egyik fő alkotóeleme a lítium. Mauricio Macri elnök a beruházások előtt tornyosuló akadályokat lebontotta azzal, hogy szabadjára engedte a peso árfolyamát, megszüntette a tőkeáramlást célzó korlátozásokat, és visszavonta az elődei által bevezetett adókat. Ennek köszönhetően sorban állnak a nagy külföldi bányatársaságok, hogy beléphessenek a piacra.

A lítiumbányászat nagyágyúi – az Albemarle, a Quimica y Minera de Chile, az Eramet és a Jiangxi Ganfeng – máris felvették a kapcsolatot az argentin kormánnyal, és a kínai CITIC is érdeklődik – jelentette be Daniel Meilan bányászati miniszter. Terveik szerint a beruházások után Argentína éves lítiumfém-termelése már 2020-ra 165 ezer tonnára szalad fel, ez a világpiaci igények 45 százalékának felel meg.

A kereslet mellett az ár is folyamatosan nő, az Albemarle becslései szerint az idén 15 százalékkal drágulhat a fém. Meilan szerint abból, hogy elárasztják majd a világpiacot lítiummal, még nem következik az árak meredek esése, hiszen a kínálattal együtt a kereslet is dinamikusan nőni fog.  Az pedig kizárt, hogy a dél-amerikai lítiumháromszög, azaz Bolívia, Chile és Argentína kartellbe tömörülve szabná meg az árak alakulását – idézi a minisztert a Bloomberg.

A fejlesztéseket eddig a szövetségi állam és a tartományok közötti vita is hátráltatta, ám ennek is véget vetnek azzal, hogy a tartományok a területükön lévő bányák hasznából nyártól 3 százalékos részesedést kapnak, ha erre addig rábólint a kongresszus. A kormányrudat 2015 decemberében magához ragadó Mauricio Macrinak a deregulációt és a nyitást hirdető politikája számos érdeket is sért. Nem is akármilyen szereplőkét, hiszen a világ vezető bányatársaságai, köztük a Glencore és a Vale, régóta jelen vannak a piacon, számukra pedig nemkívánatosak az olcsóság ígéretével becsábított „jövevények”.

A helyzet tisztázásáig mindketten fel is függesztették a korábban megkezdett itteni fejlesztéseiket. A Vale például kálisóbányászati beruházásainak átértékelésére, volumenének csökkentésére készül. A bányászatot és infrastruktúrájának kiépítését segítő adóreformon is dolgoznak Buenos Airesben, sokan addig jegelik a terveiket.

Argentína lítium nyersanyagkitermelés
Kapcsolódó cikkek