Cégvilág

Felkészültek az új szabályozásra az autógyártók

Az autóipari cégeknek nem okoz gondot, és várhatóan a termelés sem csökken amiatt, hogy már idén is munkaszüneti nap lesz nagypéntek.

Az időre rendkívül érzékeny járműipari szektor szereplői számára nem okoz különösebb nehézséget, hogy a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása miatt 2017-től egy nappal kevesebb idejük lesz a termelésre – derül ki a vállalatok lapunknak adott nyilatkozataiból. Az egyik cég nem számolt a munkaszünettel, egy másik pedig két változattal készült az évre, de úgy tűnik, mindenütt könnyedén megoldják a termelést, csökkenést pedig sehol nem terveznek.

Az Audi Hungaria Zrt. már év eleje óta számolt azzal, hogy nagypénteket esetlegesen munkaszüneti nappá nyilvánítják. Ennek megfelelően a vállalat két termelési verziót tervezett. Így a nagypénteki munkaszüneti napot kellő rugalmassággal tudják kezelni, és a társaság a vevők ellátását biztosítja – mondta lapunknak Czechmeister Mónika kommunikációs igazgató.

A győri Audinál évente – a személyautók mellett – mintegy kétmillió motor készül, vagyis naponta több mint nyolcezer. Ennek a viszonylag nem nagy mennyiségnek a legyártását kell tehát valamilyen módon biztosítani. Nemcsak a termelést kell átszervezni, hanem az alapanyag-, az alkatrészellátást, a szállítást, a tárolást, vagyis az egész logisztikai folyamatot, illetve a vevők ellátását. Ezeknek pedig mérnöki pontossággal kell illeszkedniük, mert az idő pénz.

A Magyar Suzuki Zrt.-nél eredetileg nem tervezték szünetnek idén a nagypénteket, ezért most vették fel munkaszüneti napként – közölte Ruska Viktória kommunikációs vezető, aki azt is elmondta, hogy a nagypéntekre eső munkákat elosztják más napokra. Esztergomban naponta körülbelül nyolcszáz autó készül, vagyis ezt kell a többi napra „széthúzni”. A termelést egyébként minden esetben rugalmasan alakítják az adott helyzethez. Az esztergomi cégnek is kedvez, hogy nagypéntek a beszállítóknál is szabadnap, sőt néhány országban már korábban is az volt, így a beszállítás is szünetel. Azt viszont üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a cég, hogy az átszervezésnek lesz-e, és ha igen, mekkora a pluszköltsége.


A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában felkészültek arra, hogy 2017-től nagypéntek munkaszüneti nap lesz Magyarországon is. A Mercedes-Benz személygépjárművek gyártási folyamatainak rugalmassága és hatékonysága lehetővé teszi, hogy az esetleges „kihatásokat” kompenzálják – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Az Opel szentgotthárdi gyárában sem okoz gondot, hogy egy munkanappal megkurtítják az évet. „A munkanap kieséséből származó termeléskiesést átütemezéssel fogjuk teljes mértékben orvosolni” – közölte az Opel Szentgotthárd Kft.

Audi Suzuki autóipar munkaszünet nagypéntek Mercedes autógyár Opel
Kapcsolódó cikkek