Cégvilág

Bonafarm: összeálltak a tejtermelők

Közös céget alapítottak a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm csoporthoz tartozó Bóly Zrt., illetve a Sole-MiZo Zrt.-nek beszállító tejtermelő társaságok. A Bonafarm Tejtermelői Szervezet Kft. névre keresztelt vállalkozásban az üzletrészek több mint felével rendelkező bólyi agrárcégen kívül a nagyecsedi Inter Agrárium Kft., a kondorosi Fríz-Tej Zrt., a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. és a csengersimai Csenger-Tej Kft. tag.

A dán és a német tejtermelőkhöz képest százéves lemaradásban vagyunk, ott világcégek vannak részben termelői tulajdonban, de most nálunk is minden az összefogásra ösztönöz – mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja. Egyes támogatásokból a termelői csoportok tagjai 30 százalékkal többet kaphatnak, aminek feltétele a miniszteri elismerés – ez Krajcsovicz szerint egy-két hónap alatt beszerezhető.

A Fríz-Tej évi 6,5 millió kilogramm tejet termel, míg az új társulás tagjai a Bonafarm tájékoztatása szerint 2016-ban 54 millió kilogramm tejet állítottak elő. Erről a mennyiségről közösen tárgyalnak, de külön-külön kötik az értékesítési szerződéseket. A közös piaci megjelenésen kívül a tervek szerint a takarmányokat, a gyógyszereket és a gázolajat is együtt szerzik be, a piaci logika szerint alacsonyabb árakon, mint külön-külön. A tej felvásárlója minden bizonnyal a Sole-MiZo lesz, bár jobb ajánlat esetén akár máshová is vihetnék a tejüket. A Bonafarm arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2016-ban a cég 328 millió kilogramm tejet vásárolt fel, amit idén várhatóan 380 millió kilóra növel.

Csányi Sándor Agrárium Kft Bonafarm
Kapcsolódó cikkek