Cégvilág

Egyre nagyobb összegeket lopnak el a bűnözők

Egyre nagyobb pénzeket lopnak el a felhasználóktól a kiberbűnözők: a korábbi átlagosan 136 ezer forintról 140 ezer forintra nőtt az adathalász támadások során megszerzett összeg.

Pozitív fejlődést tapasztalnak a szakemberek az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 Ft-ról 140.000 Ft-re emelkedett.

Az emberek 74 százaléka még mindig nem hiszi el, hogy a kiberbűnözők áldozattává válhat, további 39 százalék nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29 százléka kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. Korábban ugyanez 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen – derült ki a Kaspersky friss felméréséből.

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29 százalék). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27 százalékra csökkent volna a 29 százalék helyett.

22 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 Ft-ról 27.000 Ft-ra  csökkent.

it-biztonság kiberbűnözés hacker
Kapcsolódó cikkek