Cégvilág

Önként vállalnák a vasárnapi boltzárat az üzletek

Beleegyeznének a nagyobb kereskedelmi vállalatok a kormány azon elképzelésébe, miszerint a jövőben havonta két szabad hétvége járna a bolti alkalmazottaknak – értesült a Magyar Idők.

Hajlanak az áruházláncok a kompromisszumra: az egyeztetés alatt lévő kiskereskedelmi javaslatcsomagból megvalósulhat a munkavállalóknak havonta járó két szabad hétvégéről szóló elképzelés. Nagyobb esély van erre, mint a vasárnapi bérpótlék 50-ről 100 százalékra emelésére – tudta meg a Magyar Idők iparági forrásokból.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Shutterstock Kép: Shutterstock[/caption]

napilapnak a Tesco egyik középvezetője azt mondta, már a vasárnapi boltzár eltörlése miatt sem örvendeztek a vállalatok, mivel az addigra jelentőssé vált munkaerőhiányban nehezen vagy egyáltalán nem sikerült újratölteni az állományt. Emiatt több vállalat döntött úgy, hogy nem nyitja ki valamennyi, korábban vasárnaponként is üzemelő egységét, másutt jellemzően részmunkaidős foglalkoztatottakkal, diákmunkásokkal, illetve a meglévő alkalmazottak túlóráztatásával oldották meg a működést a hét hetedik napján.

A napilap összeállítása szerint, ha ez csak gazdasági kérdés lenne, a mostaninál több üzlet maradna zárva vasárnaponként, a cégeknek ugyanis jelenleg a szükségesnél kevesebb emberük van arra, hogy kiszolgálják a vásárlókat. Most sem kötelező vasárnaponként üzemeltetni az áruházakat, csupán a piaci verseny kényszeríti rá a láncokat. Így nem jelentene akkora terhet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös, fogyasztókat és munkavállalókat védő javaslatcsomagjában szereplő, pihenőidőre vonatkozó elképzelés. A magyar idők szerint ebben a napi fogyasztási cikkeket kínáló legjelentősebb üzletláncok egy véleményen vannak.

vasárnapi nyitvatartás vasárnapi boltzár vasárnapi pótlák Tesco munkaerőhiány kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek