Cégvilág

Környezetbarát gumibitumen út épül a pesti alsórakparton

A Carl Lutz pesti alsórakpart átadásával 50 km összhosszúságú lesz a hazai MOL Gumibitumen útszakaszok hossza. Ez összesen 110 ezer darab használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítását jelenti. A magyar szabadalom alkalmazásával legalább másfélszer nagyobb az utak élettartama, kevésbé kátyúsodnak és repednek

A MOL szabadalma alapján fejlesztett és gyártott gumibitumen technológiával készül a pesti alsórakpart XIII. kerületi szakaszának 1,5 km hosszú része. A számos díjat nyert környezetbarát eljárással a közlekedés csendesebb, biztonságosabb és az út élettartama is hosszabb, mint a hagyományos aszfaltutaké. A pesti alsórakpart 1,5 kilométeres szakaszának építéséhez csaknem 400 tonna gumibitument gyártottak, amellyel a MOL 9600 darab használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járult hozzá. Az útszakasz alap, kötő és kopórétege is MOL Gumibitumennel készül.

Eddig hazánkban összesen 25 útszakaszon 50 kilométernyi utat építettek meg gumibitumen felhasználásával, amellyel mintegy 110 ezer darab elhasznált gumiabroncstól mentesült a környezetünk. Ezzel a mennyiséggel egy futballpályát 2 méter magasan lehetne beteríteni.

A közel egy évtizednyi kutatási és fejlesztési munkák után a tesztek eredményei és az úthasználati tapasztalatok is igen kedvezőek: nagyobb tartósság, hosszabb élettartam, kisebb fékút és kisebb közlekedési zaj. „A gumibitumen egy innovatív termék, melynek felhasználásával tartósabb és gazdaságosabban fenntartható utak készülhetnek. Örülünk, hogy a Budaörsi út után újabb fontos, nagy forgalmú fővárosi útszakasz felújításához járulunk hozzá.“ – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A hosszabb élettartalmú gumibitumen utaknál csökken a kátyúk kialakulásának esélye. Az alacsonyabb fenntartási költségek mellett nagyobb a közlekedésbiztonság is, mivel rövidebb a fékút. A MOL Gumibitumenes úton csökken a közlekedési zaj, amely a normál bitumenes úthoz hasonlítva 3 dB-el kisebb. Ez a gyakorlatban azzal egyenértékű, mintha a zajforrástól a távolságunkat megdupláznánk.

A bitumen és hulladék gumiabroncsokból származó gumiőrleménynek új gyártási technológiáját a MOL a Pannon Egyetemmel közösen dolgozta ki. A kémiailag stabilizált MOL Gumibitumen 2009-ben szabadalmi oltalmat nyert, majd 2014-ben elnyerte a Környezetbarát termék védjegyet is. A MOL Gumibitumen számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült az elmúlt években. Többek között 2015-ben elnyerte a Környezetvédelmi Innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton, tavaly novemberben Manchesterben pedig az IChemE (Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete) „2016 Innovatív terméke” díját nyerte el erős nemzetközi mezőnyben huszonhárom pályázó közül.

 

gumibitumen Mol
Kapcsolódó cikkek