Cégvilág

Véget kell vetni a hisztérikus áremelkedésnek

Nagyot drágultak az építőipari alapanyagok, ráadásul nem csak kivitelezői, de gyártói oldalon is kevés a humán erőforrá, – összegezte Markovich Béla, Scheer Sándor és Szarka László a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciájának kerekasztalbeszélgetésén.

Scheer Sándor, a Market vezérigazgatója szerint megálljt kell parancsolni az építőanyagok piacán tapasztalható hisztérikus áremelkedésnek, mivel ennek véleménye szerint jelentős része nem indokolható. Az anyagárak drasztikus emelkedésében nem találnak összefüggést a világpiaccal. „Nincs külső oka annak, hogy miért emelkednek ennyire az árak” – mondta. „Az elmúlt 8 év veszteségét sokan most akarják visszaszerezni, ez egészségtelen, ezt szabályozni fogja az élet” – reméli Scheer.

Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Tetmék Szövetség elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy az áremelkedés egy része arra is visszavezethető, hogy az építőanyaggyártóknak is emelnie kellett a béreket, mivel a minden ágazatban tapasztalható elvándorlás nem csak a kivitelezői, hanem a gyártói oldalt is fenyegeti. „Az elmúlt években olyan szinten vetették vissza az értékesítési volumeneket, hogy a válság legnehezebb éveiben az árbevétel több cégnél annyi volt, mint korábban az eredmény és ehhez képest meg kellett tartani a kapacitásukat, munkaerejüket” – mondta Szarka László.

Szarka hangsúlyozta: a válság idején a kivitelezők nagy része elment Nyugatra, másik részük elhagyta a szakmát, így a fő nehézség most az, hogy nincs utánpótlás, a fiatalok nem akarnak az építőiparban dolgozni. Az OKJ-s szakképzések rövid távon segítséget tudnának nyújtani, de hosszú távra komplett stratégiát kellene kidolgozni. Scheer Sándor egyetértett vele abban, hogy a szakmunkásokat itthon kell tartani, mivel rengeteg munka van. Scheer elmondta, ők 10-15 főt keresnek, de az építőiparnak komolyan át kéne szerveződnie, „mert ha maga munkaerő hinne a munkában, akkor nem kellene az elvándorláson izgulni.”

„Az építőanyagipar kemény időszakon van túl, a válság után 2014-16 körül másképp mozgott még” – mondta Markovich Béla a Mapei ügyvezetője az áremelkedésekkel kapcsolatban. „Az áremelkedéssel mi soha nem játszunk, elsődleges célunk, hogy a házak korrekt módon megépüljenek” – mondta a szakember, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy végső soron ukrán vendégmunkások dolgozzanak a magyar építőiparban. A szakember szerint ezt és az építőanyagok árát is végül a piac fogja szabályozni.

építőanyagok Világgazdaság konferencia áremelkedés építőipar munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek