Cégvilág

Garázsba parancsolták az öszes felújított metrókocsit

Azonnali hatállyal kivonatta a forgalomból mind a hat felújított metrószerelvényt pénteken a Közlekedési Hatóság – közölte a fejlesztési tárca.

Azonnali hatállyal kivonatta a forgalomból mind a hat felújított metrószerelvényt pénteken a Közlekedési Hatóság – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Mint írták, a hatóság a meghibásodások miatt típusengedély-felülvizsgálati eljárást indított, a „tényállás” tisztázása folyamatban van, bővebb tájékoztatás ezért csak a későbbiekben adható.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója korábban azt mondta, több mint 800 millió forintos kötbérigényt jelentett be késedelmek miatt a BKV a felújítást végző orosz Metrovagonmasnak. Emellett közvetlenül is felhívták a Metrovagonmas anyavállalata vezérigazgatójának figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és a legsúlyosabb szankciókat helyezték kilátásba.

A BKV emellett bejelentette, hogy addig nem küld ki felújításra régi metrószerelvényt, amíg a műszaki állapotok nem javulnak radikálisan, mivel a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolítását is veszélyeztetheti.

Közölték továbbá, hogy minden szerződéses lehetőséget igénybe vesznek a helyzet javítása érdekében, késedelmi és hibás teljesítési kötbért is bejelentenek és a garanciális jogokat is érvényesítik. Ha a Metrovagonmasnak rövid időn belül nem sikerül jelentős javulást elérnie a szerelvények megbízhatóságában, további radikális lépések megtétele sem zárható ki, amelyek minden következményét az orosz gyárra hárítják.

A BKV Világgazdaságnak megküldött közleménye szerint azonnal megkezdik a szerelvények soron kívüli átvizsgálását, amely kiterjed az egyes berendezések, alkatrészek ellenőrzésére, a műszaki, forgalmi személyzet beavatkozásaira és a funkcionális működésekre is. A vizsgálat szerelvényenként várhatóan 4-8 napig tartanak. Az átmeneti időszakban az M3 metróvonalon a régi metrószerelvényekkel olja meg a közlekedési vállalat.

A március 20-án forgalomba állított felújított szerelvényekkel már az első napoktól kezdve sorozatosak a problémák, legutóbb péntek reggel nem nyíltak ki a metró ajtói a Nyugati téri megállóban. Az eset után Bolla Tibor úgy nyilatkozott, az utasok nem voltak veszélyben, tűz esetén mindenképpen kinyíltak volna az ajtók.

A BKV június elején a meghibásodások miatt már az összes felújított szerelvényt kivonta egy időre a forgalomból.

merófelújítás orosz metró Nemzeti Közlekedési Hatóság
Kapcsolódó cikkek