Cégvilág

Magyarországot megkímélte a zsarolóvírus

Kedd óta folyamatosan érkeznek jelentések a WannaCry zsarolóvírus utódjának globális terjedéséről. Az Ukrajna és Oroszország területéről indult kibertámadás világszerte okozott hálózati leállásokat, megbénította számos iparág informatikai rendszerét és jelentős károkat okozott.

A támadás legfrissebb statisztikájából egyértelműen látszik, hogy Ukrajna, a terjedés kiindulási országa szenvedte el a legtöbb fertőzést, mögötte Németország és Lengyelország helyezkedik el. Magyarország ezekhez az országokhoz képest jóval kisebb mértékben fertőződött, a Petya legújabb variánsa által okozott támadások mindössze 0,15 százaléka jelentkezett hazánkban. (A Kaspersky Lab szakértői szerint viszont a mostani vírus ugyan tartalmaz elemeket a Petyából, de valójában nagyon eltérő kórokozóról van szó.)

Fontos tudni, hogy a zsarolóüzenetben megadott adatokon keresztül a fizetés már nem lehetséges, miután az e-mail címet, ahova szükséges küldeni a fiók azonosítóját és a „személyes telepítő kulcsokat” letiltotta a szolgáltató.

Forrás: ESET

A zsarolóvírus támadása egészen hasonlít a májusi WannaCry-hullámra, amely akkor több mint 150 ország számítógépes hálózatát fertőzte meg. A mostani támadás azonban sokkal erősebb és agresszívabb az elődjénél. A PetrWrap képes hozzáférni a meghajtókhoz, fájlokhoz és azok titkosításával blokkolni a felhasználót a számítógépétől. A sikeres fertőzést követően a már jól ismert zsaroló szisztéma szerint a kártevő váltságdíjat követel az újbóli hozzáféréshez.

Az ESET szakértői feltárták a globális vírustámadás forrását. A támadók az Ukrajnában széles körűen használt M.E.Doc számviteli program frissítéseibe rejtették a fertőző kódot, így a szoftverfrissítésekben álcázva jutottak be számos vállalkozás hálózatába, köztük több pénzintézetébe is.

zsarolóvírus kibertámadás Petya Ukrajna ESET
Kapcsolódó cikkek