Cégvilág

Több iskolai hiányzást igazolhatna a szülő

Az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete, amely szerint az orvosok és a családok életét is megkönnyítené, ha akár 15 nap távollétet is igazolhatna a szülő.

A gyerekek harmadát-felét csupán igazolásért viszik el a házi gyermekorvosokhoz, különösen a novembertől márciusig tartó időszakban. A legtöbb iskolában jelenleg ugyanis a szülők évente csak három nap távollétet igazolhatnak gyermeküknek. Ennél hosszabb időt csak a szülő írásbeli kérelmére, az iskola előzetes engedélyével vagy orvos által igazoltan hiányozhat egy gyerek.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) szerint a szabályozás életszerűtlen. Póta György, az egyesület elnöke elmondta, adódhatnak olyan, előre nem látható élethelyzetek (például egy haláleset, egy utazási lehetőség), amelyek miatt a gyermek ma nem kérhető ki előre az iskolából. Ezeket az alkalmakat ma ugyanúgy a háziorvosok kénytelenek igazolni, mint azokat a gyorsan lezajló, egy-két napig tartó betegségeket, amelyek miatt amúgy a szülő fel sem keresné az orvost, mert saját hatáskörben, például recept nélkül kapható gyógyszerekkel, teával, pihentetéssel meg tudja oldani a problémát.

Póta György hozzátette: az orvoshoz fordulások 40-50 százalékát is az igazolás motiválja. „Betegrendelésen betegek vannak. Közéjük kell beülni az igazolásért érkező gyógyult, egészséges gyermeknek és várni, hogy kapjanak egy papírt. Ezért gondoljuk azt, hogy ezt az egész kérdést újra kellene tárgyalni” – mutatott rá a gyermekorvos. A szülő sokszor a saját szabadsága terhére vagy a nagyszülőket igénybe véve kénytelen beülni a háziorvosi váróba, csupán egy igazolásért.

A HGYE szerint egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén meg kellene engedni, hogy a szülő felelősen igazolhassa a gyermek hiányzását. Ez már csak azért is logikus lenne, hiszen a szülők egyébként teljes felhatalmazással rendelkeznek a gyermek orvosi kezelését illetően – hangsúlyozta Póta György. Ezért az egyesület azt javasolja, hogy a szülők számára álljon rendelkezésre egy általuk igazolható időkeret, ami akár 15 nap is lehetne oktatási évenként. Így nagymértékben csökkenthető volna a felesleges orvos–beteg találkozások száma – magyarázta. Ha egy szülőtől elvárjuk, hogy felismerje, ha gyermeke nem egészséges, úgy természetesnek tarthatjuk, hogy a panaszmentességét is képes igazolni – emelte ki az elnök.

Mint mondta, bár javaslatukat már korábban eljuttatták a szaktárcához, eddig nem kaptak visszajelzést. De azért bíznak benne, hogy kezdeményezésük végül ugyanúgy kedvező fogadtatásra talál, mint 2012-ben a táborozással kapcsolatos indítványuk. Azelőtt a nyári táboroztatáshoz is igazolást kellett kiállítaniuk a háziorvosoknak arról, hogy a gyermek egészséges, de öt éve a szülő is nyilatkozhat erről. Póta György szerint ez is megerősíti az „egészséges, közösségbe mehet” igazolások értelmetlenségét.

gyermekorvos igazolás iskola hiányzás
Kapcsolódó cikkek