Cégvilág

Robotot küldenek a leolvadt fukusimai reaktorba

Megkezdődött szerdán a hat évvel ezelőtt katasztrófa sújtotta fukusimai erőmű harmadik reaktorának víz alatti robottal történő vizsgálata – közölte az erőművet működtető vállalat, a TEPCO.

A vizsgálattól azt remélik, hogy sikerül kideríteni a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakban leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A robot két napon át fog adatokat gyűjteni.

A Toshiba által gyártott robot bemutatása júniusban. Forrás: AFP

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.

2011. március 11-én Japán történetének egyik legnagyobb földrengése és szökőárja csapott le Fukusima tartományra. A hatalmas hullámok elárasztották a tengerszint felett tíz méterrel lévő Fukusima 1. erőmű áramtermelő egységeit, ennek következtében leállt a hűtőrendszer, és a hat reaktor közül háromnak megolvadt a magja, átégette a reaktortartály burkolatát. Ez az 1986-os csernobili atombalesethez mérhető katasztrófához vezetett. Nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, az erőmű környékéről 150 ezer embert telepítettek ki.

A természeti csapásban 15 ezer 893 ember halt meg, közel 2500 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Hat évvel az atombaleset után még mindig nem tudni, hogy milyen állapotban vannak a tönkrement reaktorok, mivel a belsejükben a sugárzás szintje rendkívül nagy.

Fukusima atomerőmű nukleáris baleset robot
Kapcsolódó cikkek