Cégvilág

Százmilliárddal több uniós pénzt fordítanak az egészségügyre

Az előző uniós ciklushoz képes, amikor 70 milliárd forint uniós pénz jutott az egészségügyre, 2020-ig közel 170 milliárd forintot tud Magyarország lehívni. A pályázatok kétharmadát már kiírták és le is zárták.

A korábbi uniós ciklushoz képest 100 milliárd forinttal több, 170 milliárd forint uniós pénzt kap a magyar egészségügy – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy zárt körű sajtóbeszélgetésen. Korábban az épületek voltak a fejlesztések fő területei, most viszont többek között ösztöndíjprogramokra, átképzésekre, szűrővizsgálatokra, betegbiztonságra és a praxisközösségek fejlesztésére, vagyis teljesen más fókuszú programokra írnak ki pályázatokat, összesen 163 milliárd forint értékben.

Az egészségügy az uniós pályázatok szempontjából nagyon jól áll – emelte ki Schanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A források kétharmadára kiírták a pályázatot, s a kifizetések is zajlanak. Tavaly év végéig nyolc egészségügyi pályázat jelent meg 97 milliárd forint értékben, 2017. március végéig pedig további kilenc, 59 milliárd forintos kerettel. A pályázati pénzek fennmaradó része is döntésközeli állapotban van, de azért még vannak nyitott vagy beadandó pályázatok is, júliusban két pályázat jelenik meg 6 milliárd forint értékben – tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán. A praxisközösségek létrehozására 6 milliárd forintot különítettek el, ezek a pályázatok jelenleg is nyitottak, az első szakaszban 26 kérelem érkezett be 3,5 milliárd forint értékben.

Schanda Tamás az egészségügyi ellátórendszer informatikai fejlesztését, a szűrőprogramok fejlesztését, a betegellátás színvonalának fejlesztését, az országos és regionális gyerekközpontok fejlesztését, a praxisközösségek támogatását és az egészségfejlesztési irodák hálózatának bővítését, valamint a humán erőforrás megtartását célzó ösztöndíjpályázatokat jelölte meg prioritásként.

A pályázatokkal kapcsolatos feladatok túlnyomó része már átkerült a kedvezményezettek oldalára, most az az időszak következik, amikor végre is kell hajtani őket – mondta Schanda Tamás. A projektek hosszáról az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, az előző időszakban jellemzően 1-2-3 éves pályázati konstrukciók voltak, márpedig egy szakmai módszertani fejlesztést 3 év alatt nagyon nehéz megvalósítani. Éppen ezért a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban hosszabb távú projektek támogatására törekszenek.

Az egészségügy esetében a kormányzat nyolcmilliárd forinttal járul hozzá a fejlesztésekhez – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán. Ez az összeg már most bekerült a kedvezményezettek szerződésébe. Az egészségügyért felelős államtitkár egy-egy területet kiemelve elmondta, a sürgősségi gyermekellátás fejlesztésére 10 milliárd forint, a humán erőforrás fejlesztésére 22-23 milliárd forint, OKJ-s képzésekre 1,9 milliárd forint, betegbiztonságra 8 milliárd forint uniós pénz jut.

uniós pénz Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügy Schanda Tamás
Kapcsolódó cikkek