Cégvilág

Megúszta a felelősségre vonást a Microsoft

A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég bejelentette: visszavonja a Microsoft ellen európai trösztellenes hatóságoknál benyújtott panaszát.

A két cég egyszerre jelentette be a döntést, amely egy csaknem egyéves vita végére tesz pontot. A vírusirtókat forgalmazó Kaspersky Lab azt állította, hogy a Microsoft tisztességtelen akadályt állított a konkurencia elé Windows 10-es operációs rendszerében, amely hátrányos helyzetbe hozza a független kiberbiztonsági cégeket.

A moszkvai székhelyű vállalat júniusban azzal vádolta meg a szoftveróriást, hogy visszaél piaci előnyével a vírusirtókat forgalmazó külsős cégek kárára saját Defender vírusirtó szoftverének erőltetett terjesztése során.

Forrás: AFP

A Kaspersky Labot alapító Jevgenyij Kaszperszkij azt kifogásolta, hogy a Windows 10 telepítésekor a Defender automatikusan felkerült a felhasználó számítógépére, cégének – saját bevallása szerint jobb minőségű – terméke pedig törlődött.

A Microsoft tagadta, hogy törvényt sértett az eljárással, amelynek célja állítása szerint az volt, hogy megvédje a Windows 10 vásárlóit a kiberbiztonsági fenyegetésektől.

Szerda esti blogbejegyzésében a szoftveróriás ígéretet tett arra, hogy a jövőben szorosan együttműködik a vírusirtót forgalmazó vállalatokkal a szoftverfrissítések piacra dobása előtt, hogy segítsen megoldani az esetleges összeférhetetlenségi gondokat.

Közleményében a Kaspersky Lab azt írta: elégedett a Microsoft javaslatával, és mindent megtesz, hogy visszavonja az Európai Bizottságnak és a német versenyhivatalnak benyújtott panaszát.

A kibékülésre azt követően került sor, hogy amerikai hírszerzési tisztségviselők és törvényhozók súlyos vádakkal illették a Kaspersky Labot. A gyanú szerint a cég orosz kormányzati befolyás alatt állhat. A kiberbiztonsági vállalat többször tagadta, hogy bármi köze lenne a moszkvai kabinethez, vagy hogy kiberkémkedésben segítette volna az orosz kormányt.

konkurencia Microsoft Kaspersky
Kapcsolódó cikkek