Cégvilág

A rekordok nyarát írják a turizmusban

A vizes vébé után a FINA masters-világbajnokság ismét megtölti a szállodákat – ráadásul a szenior sportolók családdal, barátokkal érkeznek, és sokkal inkább turistaként költenek.

Nem csillapult a sporthoz kötött vendégáradat, a vizes világbajnokság után is megteltek a budapesti és a balatonfüredi szállodák egyaránt. A nagyszámú vendégutánpótlás most egyértelműen a FINA masters-vb-nek köszönhető, amelyre olyan sok sportoló érkezett családtagokkal, barátokkal, hogy Budapesten például augusztusban is 20 százalékkal magasabban lehetett tartani az átlagárakat a felfokozott kereslet hatására. Mint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke, Flesch Tamás a Világgazdaságnak elmondta: rendkívül értékes vendégkör érkezett a szenior sportolók világbajnokságára. Máris érezhető, hogy a szállodák mellett a vendéglátóhelyek forgalma is jobban alakul, mint egy átlagos augusztusban, amikor ugyancsak tele van a város turistákkal a Sziget miatt.

Fotós: Török Attila

A júliusi turisztikai adatokra még heteket kell várni, a júniusi adatokat ma teszi közzé a KSH, de azt a szállodaszövetség alelnöke máris ki meri jelenteni, hogy Budapest sokat profitál majd közép- és hosszú távon a mostani és a közelmúltbeli világesemények hatásából, a város ezekben a hetekben láthatóan központi helyre került a turisztikai térképen. A hónap végén ráadásként még lesz egy cselgáncs-világbajnokság is, és már a szeptember–október is ígéretes az előfoglalások tükrében, így a szállodások nem alaptalanul optimisták az idei példátlanul jónak ígérkező év fényében. Már azt is ki merik mondani, hogy csúcsév lehet az idei, és ez lehetőséget ad a régóta várt számottevő szobaáremelésekre, ami rendkívül fontos a további fejlesztések lehetősége szempontjából.

A vizes világbajnokság után gyakorlatilag reklám nélkül zajló kéthetes masters-vb-re érkezettek az úszó-világbajnokság résztvevőihez képest igazi turistaként mozognak a városban, miközben a sportesemények aktív résztvevői is. A hétezer úszó, ötszáz szinkronúszó, háromszáz műugró és százhúsz vízilabdacsapat tagjai jellemzően családdal, barátokkal érkeztek, s nem csupán Budapestre, hanem – mint azt Könnyid László, a szállodaszövetség elnöke kérdésünkre elmondta – Balatonfüredre is, ahol a helyi szállodaigazgatók jelzései szerint csaknem olyan erőteljes forgalmat jelentenek, mint a FINA-vb alatt. Sőt, vannak olyanok, akik a nyíltvízi világbajnokság idején ismerték meg Balatonfüredet, és már most visszatérnek a masters vb-re – mondta a szövetségi elnök. A szakember hangsúlyozta, hogy a balatoni szállodák egyébként is főszezont írnak, telt házakkal, ám az egyénileg, jellemzően online platformokon foglaló sportolók és családjuk mégis fontos, új vendégkört jelentenek. A vizes vb, illetve a júliusi és a hasonlóan erős vendégáradattal kezdődő augusztusi forgalom nagyságát a szakmai szövetség vezetői nem akarják még számszerűsíteni, de az szerintük „meglepően mutatósnak” ígérkezik.

Sziget masters vb vizes vb
Kapcsolódó cikkek