Cégvilág

Brutális ütemben fejlődik a kínai IT-szektor

Lendületes növekedés jellemzi a kínai IT és internetgazdasági ágazatot, a szektor vállalatai négy év alatt megduplázták nyereségüket.

A javuló gazdasági környezetnek és a technológiai innovációnak köszönhetően lendületes növekedést ért el tavaly az információtechnológiai (IT) és internetgazdasági ágazat Kínában a pekingi ipari és információtechnológiai minisztérium szerdán közzétett jelentése szerint.

Forrás: AFP

Az IT és internetgazdasági vállalatok 2016-ban 17 ezer milliárd jüan (2,6 ezer milliárd dollár) bevételre tettek szert, ami több mint másfélszerese a 2012-es bevételnek, és évi 11,6 százalékos növekedésnek felel meg 2012 és 2016 között. Ezen belül az elektronikus készülékeket gyártó ágazat 9,5 százalékos, a szoftverfejlesztő ágazat 18,1 százalékos növekedést ért el évi átlagban.

Az ágazat vállalatai tavaly 1,3 ezer milliárd jüan nyereséget értek el, a dupláját a 2012-esnek, ami 17,3 éves növekedési átlagnak felel meg. Az elektronikai készülékeket gyártó ágazat tavaly 10 százalékos hozzáadottérték-növekedéssel járult hozzá az ország bruttó hazai termékének gyarapodásához – emeli ki a minisztériumi jelentés.

A négymilliárd jüannál nagyobb forgalmat bonyolító IT és internetgazdasági cégek száma már meghaladja a kétszázat és az ágazatban kétezer vállalat tart fenn külföldi üzleti kapcsolatokat. Az ágazat forgalmának a növekedéséhez nagyban hozzájárultak olyan technológiai innovációk is, mint a virtuális valóság, az okostévé és a drónok. Az informatikai egyre nagyobb szerepet játszik a lakossági fogyasztási szokásokban is.

A kínai kormány a következő években támogatni kívánja az internetes információfogyasztás növelését. A tervek szerint az információs termékek és szolgáltatások forgalma évi 11 százalékos átlagos növekedéssel 2020-ra eléri a 6 ezer milliárd jüant. Tavaly 3,9 ezer milliárd jüant tett ki az internetes információfogyasztás forgalma, ami 0,26 százalékponttal járult hozzá Kína 6,7 százalékos éves GDP-növekedéséhez.

GDP információtechnológia internet Kína
Kapcsolódó cikkek