Cégvilág

Válogatott kortárs festményeket árverez el a Neon Galéria

A Neon Galéria vezetője, Tóth Árpád által indított kortárs aukciós projekt október 1-jén jelentkezik ismét, ezúttal festményekkel.

A Neon Galéria vezetője, Tóth Árpád által indított kortárs aukciós projekt október 1-jén jelentkezik ismét, ezúttal festményekkel. Az első két árverés papíralapú munkákra, grafikai műfajokra, fotótételekre és a koncept irányzatra helyezte a hangsúlyt, most tudatosan szélesedik a merítés, hogy a Contempo Auctions ne ragadjon bele egy szűken vett koncept kategóriába. Az ív eddig az Európai Iskolától a neoavantgárdig tartott, most bekerültek olyan alkotóktól is művek, mint Váli Dezső, Földi Péter vagy Tóth Menyhért. A legkorábbi kép egy 1958-as Gyarmathy Tihamér-festmény, illetve Bálint Endre és Vajda Júlia művei a hatvanas évekből. A nyolcvanas évek leg­elejéről egy korai Ádám Zoltán-képet kínálnak. A Rózsa kör művészei (Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Sarkadi Péter, Koncz András) főművekkel vannak reprezentálva. A hetvenes években törzshelyükön, a Rózsa presszóban művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó, tematikus akciósorozataival híressé váló művészkört az utóbbi időben kezdi felfedezni a műkereskedelem. A festmények mellett azért nem tűntek el a papíralapú művek sem a contempo kínálatából: Pauer Gyula muráliaterve a pszeudokorszakából vagy az árverés címlapképe, Méhes László 1979-es ceruzarajza, a Langyos víz kiemelkedő grafikai tételek – továbbá szoborra is lehet licitálni.

A hetvenes évekbeli minimalista strukturális szobrászat egyik legfontosabb hazai képviselőjének, Csiki Tibornak egy ritkasága került az anyagba. A szentendrei Bartl József 1977-es absztrakt műve (A múlandóság őrei) az életmű kimagasló darabja. Koncz András farmerdzsekis lányt ábrázoló hiperrealista festménye nemcsak azért érdekes, mert Koncz kevés hiperrealista képet festett, hanem mert Magyarországon inkább az amerikai hiperrealizmus terjedt el, ez a kép pedig német stílusban készült. Hencze Tamás keresett művész a hazai árveréseken, és leginkább a hetvenes évekbeli művei iránt élénk az érdeklődés, a most árverésre kerülő Struktúra című, 1972-es képére várhatóan sokan licitálnak majd. Az árverés minden tételéről elmondható (tekintve, hogy a kalapács alá kerülő művek száma nem haladja meg a harmincat), hogy valamiképp kiemelkedik és ritkaságszámba megy. A szintugrást a kikiáltási árak is jelzik: míg az előző árverések átlagosan két-háromszázezer forint körüli kikiáltási árakkal mentek, most az induló árak 600 ezer és másfél millió forint közé esnek.

festmények neon galéria
Kapcsolódó cikkek