Cégvilág

Mintagyárak éjszakáján lehet ismerkedni az új technológiákkal

A legfejlettebb technológiákat alkalmazó gyárak működésébe pillanthatnak be a vállalkozásuk jövőjét az ipar 4.0 korszakába átléptetni tervező cégvezetők.

Szintet lép az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című kiemelt projekt a Modern Gyárak Éjszakája esemény megszervezésével. A november 17-én, 16 és 22 óra közötti időpontra meghirdetett esemény során az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék a legkorszerűbb hazai okosgyárakat, amelyekben a legmodernebb technológiák segítik a termelést. Lapzártánkkor kilenc szektorban tevékenykedő tizennyolc cég csatlakozott a programhoz.

A gyárak között megtalálható a GE Hungary Kft., a Siemens Zrt., a Lego Kft., az Egis Zrt., a Hell Energy Kft., a Continental Kft., az Audi, valamint a Videoton – hogy csak a legismertebbeket említsük. A projektirányítók reményei szerint az esemény iránymutatást nyújthat a kkv-k döntéshozói számára, illetve karrierlehetőséget és jövőképet mind az álláskeresőknek, mind a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.

Kilenc szektorból tizennyolc gyár csatlakozott a kezdeményezéshez
Fotós: Kurucz Árpád

Az idén június 13-ával hatályba lépett támogatási szerződés alapján a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása nevű kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért konzorciuma valósítja meg. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projektben a részt vevő feldolgozóipari kkv-k térítésmentesen szerezhetnek ipar 4.0 minősítést, és vállalatra szabott fejlesztési tervet is kaphatnak.

A Modern Gyárak Éjszakája esemény után a projekt teljes időtartama alatt hat mintagyár és egy technológiai központ ismerteti meg valós környezetben a jó gyakorlatokat, az ipar 4.0 alapú termelési rendszereket és technológiákat, termelésszervezési és vállalatirányítási elveket a résztvevőkkel, akik 2020-ig ipar 4.0 minősítést szerezhetnek. Ezenkívül egyéni fejlesztési tervet is készítenek számukra.

A kiválasztott mintagyárak közül három nagy cég és három középvállalat lesz. Az utóbbiakban nemcsak a folyamatot mutatják be, hanem azt is, hogy a kkv-vezetők milyen kihívásokkal találkozhatnak, ha ezt az utat választják. Azok, akik tovább akarnak haladni, egy kétlépcsős folyamaton mehetnek végig. A tudástranszferről szóló részben pontos tájékoztatást kapnak arról, mit is tekinthetünk ipar 4.0-nak, és miként tudja saját vállalkozásuk implementálni e technológiákat. Akik leginkább képesek arra, hogy a fejlesztéseket végrehajtsák, egy professzionális tanácsadó cég segítségével részletes pénzügyi és technológiai fejlesztési tervet kapnak.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke korábban arról számolt be, hogy az elképzelés szerint ezer cég ismeri majd meg, négyszáz pedig mélyebb tudást szerez, és előreláthatóan ötven cég kap olyan fejlesztési programot, amelyet egy remélhetőleg később megjelenő pályázattal a kormányzat uniós és hazai források hozzáadásával is segíthet megvalósítani.

Bárdos Krisztina, a konzorcium vezetője korábban hangsúlyozta: felméréseik szerint az érintett vállalkozások 87 százaléka nyitott a fejlesztésekre, és bár legnagyobb részük kapacitásbővítésben gondolkodik, egyre többen szeretnének korszerűsítő beruházásokat, és az alkalmazottaik továbbképzését is sokan tervezik. Mint mondta, meglehetősen nagy szakadék van a kkv-k között, a középvállalati szektor erős, a kisvállalati szektor viszont gyengélkedik. Ezért előbb a cégek folyamatait kell rendbe rakni az ipar 4.0-hoz való felkészülésre. Gyengék a termelésmenedzsment-alapok, így előbb optimalizálni kell, majd utána digitalizálni.

Modern Gyárak Éjszakája Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ipar 4.0 kkv
Kapcsolódó cikkek