Cégvilág

Az osztrák gázrobbanás miatt válsághelyzet van Olaszországban

Válsághelyzetet hirdetett Carlo Calenda olasz gazdasági fejlesztési miniszter az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás után, ami megszakította az Olaszországba érkező gázellátást.

Carlo Calenda hangsúlyozta, hogy az ausztriai baleset komoly gázellátási problémához vezetett Olaszországban. A miniszter hozzátette, hogy

gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország tartalékait használja fel.

Ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta.

Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon. Az Azerbajdzsánból Ausztrián keresztül Olaszországba érkező TAP-vezeték az olaszországi gázszükséglet valamivel majdnem negyven százalékát fedezi.

Horvátországban és Szlovéniában nincs fennakadás

Horvátországban és Szlovéniában egyelőre nem okozott fennakadásokat a gázszolgáltatásban a legnagyobb ausztriai földgázelosztó, a baumgarteni gázterminálon történt robbanás – közölte kedden a helyi sajtó. A horvát média nem hivatalos értesülései szerint a horvát földgázellátás nincs veszélyben, mert a raktárak tele vannak. A szlovén Plinovodi gázszolgáltató vállalat pedig úgy nyilatkozott, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban és a helyzet egyelőre stabil.

Magyarországon nincs veszély

Nem befolyásolja a hazai gázellátást az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás – közölte korábban Dorkota Lajos, a MEKH elnöke.

 

energia gázrobbanás Olaszország gazellátás földgáz
Kapcsolódó cikkek