Cégvilág

Karácsony előtt darabolják az Alterát

December 20-án lesz a részvényfelosztás az elmúlt hónapokban négyszeres árfolyam-emelkedést elérő Alteránál.

Felgyorsultak az események az Altera háza táján. Míg tavaly ilyenkor a tőzsdei kivezetés előkészítése volt napirenden, most a részvényfelosztás menetrendje van műsoron. Mindezt elképesztő piaci teljesítmény kíséri, hiszen szeptemberben 950 forintnál kezdték el csipegetni a papírt a befektetők. Október végén már 3000 forintnál járt a jegyzés, november második felétől pedig stabilan 3500 fölött, és most decemberben már a 3900 forintos szinten hintázik a kurzus.

Forrás: Shutterstock

A legfrissebb hír, hogy a cégbíróság bejegyezte a november 16. napján tartott közgyűlésén meghozott határozat szerinti részvényfelosztást, melynek során a kibocsátó 339 344 000 forint össznévértékű, 339 344 darab, egyenként 1000 forint névértékű, C sorozatú törzsrészvényeit – a névérték tizedelésével – 339 344 000 forint össznévértékű, 3 393 440 darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvénnyé alakítja át. A C sorozatú törzsrészvények névértékének és darabszámának módosítása a társaság alaptőkéjének összegét és a részvényekhez kapcsolódó egyéb jogokat nem érinti.

A folyamat technikai lebonyolítása a Keler és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közösen elfogadott menetrend alapján történik. Eszerint a régi részvénysorozattal utoljára december 15-én kereskednek. Az új részvénysorozat első kereskedési napja december 18., a részvényfelosztás napja pedig december 20. Azok a részvénytulajdonosok jogosultak a társasági esemény értéknapján az átalakított 100 forint névértékű Altera-törzsrészvényekre, akiknek de­cember 19-én, záráskor 1000 forint névértékű törzsrészvények vannak nyilvántartva az értékpapírszámlájukon. Minden 1000 forint névértékű Altera-törzsrészvény helyett 10 darab 100 forint névértékű törzsrészvényt írnak jóvá. Az átalakítás folyamata automatikus, a részvényeseknek ezzel összefüggésben nincsen tennivalójuk.

Bár a kurzusának megnégyszereződése fundamentálisan aligha indokolható, mégis érthető az a piaci bizalom, mely a Buda-Cash-botrány idején megbicsaklott társaság talpra állását kíséri. No­vemberben teljesen új igazgatóságot választottak, az élén Prutkay Zoltánnal. A LehnConsulting nagytulajdonosi fellépésével a tulajdonosi kör is átrendeződött, és új terveket is megfogalmaztak. A jövőben a vagyonkezelésre fókuszálnak, s reálgazdasági befektetéseket is keresnek kedvező nyereségtermelő képességű vállalati részesedések megszerzésére törekedve. Érdekes, hogy a jelenlegi vagyonnál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból növekednének, és az új forrásokat elsősorban a BÉT-en keresztül szeretnék bevonni, számítva a lakossági és intézményi befektetői körre. Az is céljuk, hogy bekerüljenek a prémiumkategóriába és a BUX indexbe.

Altera BÉT darabolás
Kapcsolódó cikkek