Cégvilág

Nagyban fogadtak a Richter esésére

Az MNV átváltható kötvényei­nek tulajdonosai shortolhatták meg nagy tételben a Richtert azon a napon, amikor kiderült: vizsgálat indult az Esmyával kapcsolatban.

A BNP Paribas és a CQS LLP lehetett a ludas abban, hogy december elején nagyot zuhant a Richter árfolyama. Egy uniós rendelet alapján kötelező bejelenteni, ha egy befektető vagy befektetési szolgáltató egy tőzsdén jegyzett vállalat alaptőkéjének 0,5 százalékát meghaladó mértékű short pozíciót nyit a cég részvényeire. Az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 0,5 százalékos határt átlépve a pesti tőzsdén csak a Richter részvényeire nyitottak short pozíciót. Így tettek a befektetők december 4-én és 5-én is, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár mióma elleni készítményét, az Esmyát vizsgálják, mert az a gyanú, hogy májkárosodást okoz.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Előbb a brit CQS LLP, majd a francia BNP Paribas SA jelentette az MNB-nek, hogy a Richter alaptőkéjének fél százalékát meghaladó összeggel fogadott a gyógyszergyári esésére. A december elsején, pénteken még 6752 forinton forgó Richter-részvények árfolyama 4-én 5,2 százalékkal 6400 forintig esett vissza. A Richter-részvények shortolása bizonyos szempontból speciális, ilyen pozíciót nem csak azok nyitnak, akik szeretnék lejjebb látni az árfolyamot. A magyarázat egy 2013-ban kibocsátott és 2019-ben lejáró kötvényben, illetve azoknak a Richter-törzsrészvényeket érintő opciójában keresendő.

A Richterben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül 25,25 százalékos tulajdoni aránnyal rendelkezik a magyar állam. Az MNV 2013-ban 903,8 millió euró értékben bocsátott ki 2019-ben kifutó átváltható kötvényeket 3,375 százalékos éves hozammal. A kötvényesek a lejárat előtt választhatnak, hogy a befektetett pénzt kérik-e vissza, vagy Richter-részvényekre cserélik a hitelpapírokat a még 2013-ban előre rögzített, 19,2109 eurós részvényenkénti átváltási áron. Ez az átváltási ár a jelenlegi euró-forint árfolyammal (313,6) számolva 6024 forint. A kötvényeket tehát akkor éri meg részvényekre váltani, ha ennél magasabb az árfolyam.

Az MNV kötvényén, ha már ma Richter-részvényre lehetne váltani, azonnal kereshetnének 400-500 forintot a hitelezők. Azt viszont, hogy egy év múlva hogy áll majd a gyógyszergyári papír, még nem tudni, a kötvénytulajdonosok ezért úgy próbálják kezelni a kockázatot, hogy lefedezik a most még nem realizálható nyereséget. Feltételezhetően ezért nyitottak short pozíciót a BNP és a CQS portfóliókezelői is. Ha drágulnak a Richter-papírok, akkor veszteségbe fordul ugyan a shortügyletük, de azt kiegyenlíti a kötvény–részvény-cserénél kapható nagyobb nyereség. Lefelé induló árfolyam esetén pedig a shortügylet lesz nyereséges, így nem buknak azzal, ha alacsonyabb árfolyamon kell átváltaniuk a hitelpapírokat, vagy átváltás nélkül meg kell elégedniük a névértékkel. A CQS kérdésünkre nem kommentálta az általuk felvett pozíció hátterét, de szakértők szerint szinte bizonyos, hogy ezt a még nem realizálható nyereséget fedezték le. A BNP lapzártánkig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Pozitív hír a cariprazine-ról

A Richter és az Allergan közzétették, hogy a cariprazine-nal az I. típusú bipoláris betegségek kezelésében végzett harmadik fázisú vizsgálatok előzetes eredményei jól sikerültek. A hatóanyag 1,5 és 3 milligrammos dózisban is hatásos volt. Az Allergan ezért azt tervezi, hogy 2018 második fél évében benyújtja a kiegészítő törzskönyvi kérelmet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA). | VG

 

shortolás MNV BNP Paribas Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek