Cégvilág

Ablakon kidobott közpénzmilliárdok

Több olyan társaság is szerepel a Magyar Államkincstártól megkapott listán, amely négyszázmillió forint körüli támogatást nyert el a 2009-es eszköz- és gépbeszerzési uniós pályázaton, ám most már kényszertörölték vagy felszámolták, illetve feltehetőleg a közeljövőben vár rá ez a sors.

Úgy tűnik, nem csak egy cég esetében vándorolhattak súlyos százmilliók megkérdőjelezhető módon különböző társaságokhoz azon a 2009-ben kiírt pályázaton, amelyen a Vegoline Kft. is több mint 400 millió forintot nyert és kapott közpénzből, s amely ügyben már négy gyanúsított van. Emlékezetes, az úgynevezett Vegoline-ügyben három évvel a nyomozás elindítása után, tavaly év végén költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt négy embert hallgattak ki gyanúsítottként. A Vegoline Kft. esetében különösen meglepő, hogy a Bajnai-kormány idején, 2009-ben lebonyolított eszköz- és gépvásárlásra kiírt uniós pályázaton olyan eszköz beszerzésére nyertek nagyjából 420 millió forintot, amelyet le sem gyártottak.

A Vegoline Kft. 420 millió forinthoz jutott, az ügyben négy gyanúsított van
Fotós: Magyar Idők – Katona Vanda

Lapunk lekérte az azóta megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladatait átvevő Magyar Államkincstártól a győztesek listáját. Ebből kiderült, hogy a 400 millió körüli összeget – vagyis a támogatás maximumát – elnyerő cégek közül már nem csak a Vegoline Kft. van felszámolás alatt. Több cég a közelmúltban került olyan emberek tulajdonába, akikhez szinte kizárólag felszámolt cégek tartoznak, ami arra enged következtetni, hogy ezek sorsa is megpecsételődött. A Lowland Wine Kft. 394,9 millió forintot nyert, a cégnek két tulajdonosa van, egy ciprusi vállalkozás és egy szegedi magánszemély. Utóbbi üzletrészét a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tavaly március végén lefoglalta egy kecskeméti bíróságon zajló büntetőügy miatt. A szóban forgó vállalkozó másik, e pályázaton több mint 399 millió forintot nyerő cégében is zárolták tulajdonrészét a hatóságok.

A másik nagyobb összeget, 400 millió forintot elnyerő cég a pár nappal a 2009-es pályázati kiírás előtt alakult Castle Pezsgőpincészet Kft. A cég 389 millió forintot meg is kapott, majd 2016 szeptemberében felszámolás alá került. A 403 millió forintot elnyerő Easy Client Connect Kft. 2016. október végén került egy olyan magánszemélyhez, akihez főként felszámolt cégek kapcsolódnak az Opten cégnyilvántartó rendszer szerint. A Hegyalja Trió Kft. a 2009-es pályázaton több mint 397 millió forintot nyert az eszköz- és gépbeszerzési pályázaton, a céget 2017 szeptemberében megszűntnek nyilvánította a cégbíróság, miután az adóhatóság töröltette az adószámát. Mindezt azt követően, hogy a cégtemetésben jeleskedő magyarkanizsai magánember 2016-ban átvette a vállalkozást.

Több mint 432 millió forintot nyert a Nagyaszos-Alma Kft. is, amelyben minősített többségi tulajdonnal rendelkezik az a részvénytársaság, amelyet ugyanaz a személy alapított, aki a Vegoline Kft.-t. Ezt a részesedést feltételezhetően éppen a Vegoline ügyében zajló eljárás miatt, 2015. július végén lefoglaltatta az ügyészség. Egyébként akárcsak a Vegoline Kft.-t, úgy a Nagyaszos-Alma Kft.-t is a pályázati kiírás előtt jegyezte be a cégbíróság. Az utóbbi cég ügyvezetését 2015-ben az immár kényszertörlés alatt álló Vegoline Kft.-ben is szerepet vállaló magánszemély vette át. Nevéhez a Vegoline-on és a Nagyaszos-Alma Kft.-n kívül a felszámolás alatt álló Borsodi Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Kft. köthető.

A felszámolásba vitt cégekben verhetetlennek tűnő magánszemély vette át a 426 millió forintot elnyerő St. Andrews Farm Feldolgozó Kft.-t is 2017 márciusában. A társaság az elmúlt évek során egyre nagyobb összegű veszteségeket jelentett, a tavalyi év kivételével minden évet nulla árbevétellel zárva.

A társaság egyik tagjának tulajdoni részesedését az adóhatóság 2016 végén foglalta le. A kiragadott példákból is látható, hogy a nyomozó hatóságnak a Vegoline-ügyön kívül is kellett volna foglalkoznia a 2009-es pályázattal.

Vegoline Kft. Magyar Államkincstár visszaélés uniós pályázat fejlesztés
Kapcsolódó cikkek