Magyar gazdaság

Négy gyanúsított a Vegoline-ügyben

Költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt négy embert hallgattak meg gyanúsítottként az úgynevezett Vegoline-ügyben. Az illetékes főügyészség a Bajnai-kormány idején lebonyolított eszköz- és gépvásárlásra kiírt uniós pályázatokkal kapcsolatban nyomoz.

Három év nyomozás után sor került az első meggyanúsításokra az úgynevezett Vegoline-ügyben, amelyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folytat eljárást. A feljelentés a Magyar Nemzet 2014 októberében megjelent cikke alapján született.

A nyomozó hatóságként eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a napokban négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Jelenleg a nyomozás egy céget érint, ám úgy tudjuk, a visszaélésekben több társaság is részt vehetett, a jogosulatlanul lehívott összeg, vagyis a költségvetésnek okozott kár pedig több milliárd forint lehet.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban azt közölte, hogy a Vegoline Kft.-nél történt ellenőrzése után vizsgálatát több, a kockázatkezelési rendszere alapján hasonló szabálytalansággal kapcsolatba hozható ügyre is kiterjesztette. A Vegoline esetében pedig az is érdekes, hogy az azóta megszüntetett MVH az előírások ellenére több kiutalást is végrehajtott valószínűleg anélkül, hogy meggyőződött volna a pályázó által közöltek valóságtartalmáról. A Bajnai-kormány idején, 2009-ben lefolytatott pályáztatás során jellemzően frissen alapított cégek jutottak egyenként több százmillió forinthoz úgy, hogy a tenderben előírt feltételeket nem teljesítették.

A Vegoline Kft. esetében ráadásul, a gépgyártó társaság tájékoztatása szerint, a szóban forgó gépet le sem gyártották. Ezért különösen furcsa, hogy a hatóság – amelynek munkatársai elvben személyesen is meggyőződtek a gépek meglétéről – igazolta a pályázó szabályszerű eljárását, és szabad utat adott az elnyert összeg épp aktuális részleteinek kifizetésére. Az általunk megvizsgált másik négy-öt cégnél is joggal feltételezhető, hogy hasonló jellegű visszaélések történtek. A kérdéses pályázatok ügyében az MVH a Bajnai-kormány utolsó hónapjában, 2010 májusában hirdetett győzteseket. Az ügyben érintett cégek közül például a Vegoline Kft. 2009. november 20-án alakult, tíz nappal később már be is nyújtotta pályázatát, és elnyerte a gépvásárlásra megszerezhető összeg maximumát, 1,6 millió eurót (akkori árfolyamon nagyjából 432 millió forintot). A Vegoline Kft.-t a cég adószámának jogerős törlése miatt azóta kényszertöröltette a cégbíróság.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az ügy feltárása azért húzódott el, mert a nyomozást 2016. novemberében felfüggesztették, mivel jogsegélykérelemmel éltek a román hatóságok felé. A kérdéses nem létező gépet ugyanis egy román cég számlázta le a Vegoline Kft.-nek. A román cégről részleteket nem közölhetünk, mert a szolnoki bíróság jelenlegi álláspontja szerint ezzel bűncselekményt követnénk el.

NAV Vegoline Kft. mvh Vegoline
Kapcsolódó cikkek