Cégvilág

Friss forráshoz jut a FuturAqua

Február 8-ig érvényesíthetik elsőbbségi jogukat a FuturAqua tulajdonosai, miután az igazgatóság szerdán az alaptőke zárt körű felemeléséről döntött.

A döntés alapja az a közgyűlési felhatalmazás, amely szerint az alaptőkét legfeljebb 6 millió darab 5 forint névértékű kibocsátásával névértéken legfeljebb 30 millió forint összeggel lehet bármely módon megemelni. Mint emlékezetes, ez a felhatalmazás a 2014. augusztus 7-től számított öt évre szól, és az alaptőke-emelés során a részvények kibocsátási értéke nem lehet kevesebb, mint a FuturAqua-részvényeknek a döntést megelőző 180 napos időszakban a BÉT-en elért átlagárfolyama, azaz 58,96 forint.

Forrás: FuturAqua

Az igazgatóság a határozat értelmében most 1,464 millió darab részvényt bocsát ki zárt körben, 60 forintos árfolyamon. A Kárró Befektetési és Vagyonkezelő Kft. előzetesen kötelezettséget vállalt a teljes részvénymennyiség lejegyzésére és a vételár kifizetésére. Nyilatkozatuk szerint 7,32 millió forint össznévértékű részvényt vennének 87,84 millió forint kibocsátási áron. Ám az alapszabály szerint a tőkeemelés során a társaság részvényeseit jegyzési elsőbbség illeti meg. A társaság január 24. napjára tulajdonosi megfeleltetést kért, s a tőkeemelésre kijelölt cég csak abban az esetben juthat részvényhez, ha a FuturAqua tulajdonosai nem viszik el előle a teljes, 1,464 millió darabos mennyiséget. A társaság jegyzett tőkéje az alaptőke-emelés után 107,45 millió forint lesz, amelyet 21,49 millió részvény testesít meg.

A cég a tőkeemelés összegét új vízműingatlana és egy folyamatban lévő projekt előkészítésére, valamint leányvállalatai finanszírozására használja fel. Januárban kötöttek előszerződést egy jó logisztikai adottságokkal és kiemelkedően nagy vízhozammal rendelkező vízbázis megvásárlására. A 9 hektáros ipari ingatlan Szekszárd keleti külterületi részén helyezkedik el, s a területen összesen hét vízkút található, ezek közül kettő mélyfúrású. A nagy kapacitású vízbázist egy hamarosan bemutatandó új projekthez kívánják felhasználni, de elképzelhető a jó logisztikai adottságú ipari terület másféle hasznosítása is.

A Kárró Befektetési és Vagyonkezelő Kft. magyar magántulajdonban lévő kockázatitőke-társaság, amelynek a saját tőkéje tavaly év végén 2 milliárd forint volt, s nem új szereplő, hiszen tavalyelőtt lett a FuturAqua nagytulajdonosa. Korábban 13 százalék felett is jártak, idén januárban bő 7 százalékuk volt.

A hír nyomán 74 és 83 forint között mozgott az árfolyam, a papír végig nyerésben volt. Egyébként a tavaly ilyenkor még 20 forint alatt bukdácsoló papír 10 forintjával szedte az árfolyamlépcsőket az elmúlt hónapokban, s január 12-én historikus csúcsot ért el a 100 forintos lélektani magaslaton. Azóta erőteljes korrekció indult, ami összefüggésben lehet az óesztendő végén opciót lehívó Forrás idei gyors profitrealizálásával. Ám a tőkeemelés híre ismét megtámasztotta a kurzust.

Futuraqua Kárró Befektetési és Vagyonkezelő Kft. ásványvíz alaptőkeemelés
Kapcsolódó cikkek