Cégvilág

Hangulatjelentést készít az építőipari szövetség

Konjunktúrafelmérést készít tagjai körében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, hogy elkészíthesse az építőipar helyzetértékelését.

Konjunktúrafelmérést készít tagjai körében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely mintegy négyszáz magyarországi vállalkozás válaszai alapján készíti el az építőipar helyzetértékelését a piaci szereplők szemszögéből. Tavaly elmaradt az egyébként hagyományos ágazati felmérés, pontosabban annak egy részletére fókuszálva kérdezték meg a vállalkozásokat: az általuk várt, illetve valószínűsített várható árváltozások mértékéről. Mint Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta, 2017 elején 5-7 százalékos árváltozásra számítottak a cégvezetők, ebből végül 25 százalék lett. Ennyivel drágultak a költségek, az építőanyagok, a fuvar, az építőgépbérlés, a banki költségek és az élőmunka-foglalkoztatás terhe, mindezek következtében az alvállalkozói díjtételek is. E várakozáson felüli áremelkedés miatti kényszerű módosítások a közbeszerzési piacot sem kerülik el, több projekt büdzséjét át kell szabni, vagy megemelni a megvalósíthatóság érdekében.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az építőipari vállalkozások 2018-ra vonatkozó várakozásairól az ÉVOSZ 22 kérdésből álló kon­junk­túra­felmérése ad majd képet, az értékelés várhatóan egy hónapon belül elkészül. A szakmai szövetség fejlesztési terveikről, azok tervezett finanszírozási módjáról, tavalyi árbevételük és árbevétel-arányos jövedelmezőségük alakulásáról, annak mértékéről is kérdezi az ágazat szereplőit.

Koji László szerint a konjunktúrának köszönhetően végre javult az ágazatban a jövedelmezőség, de most nagyon széles skálán, 5–18 százalék között szóródik a vállalási árszintek jelentős különbözőségei miatt. Ezúttal azok a cégek igyekeznek korábbi szerződéseikből kimenekülni, amelyek a megélénkülés első hullámait meglovagolva gyorsan és olcsón szerződtek. A munkaerőhiánytól leginkább szenvedő építőipar hamarosan állami mentőöv segítségével vághat bele hatékonyságnövelő beruházásokba: a gépesítésre és technológiaváltásra szánt 20 milliárd forintos pályázati csomag kiírását erre a hétre ígérte a nemzetgazdasági miniszter.

felmérés konjuktúra ingatlan
Kapcsolódó cikkek