Cégvilág

Havi 400 ezres fizetés a fővárosi buszvezetőknél

Egy buszvezető, metró- vagy villamosvezető átlagosan bruttó 350 ezret keresett 2017-ben a BKV-nál túlóra nélkül.

Óriási a fluktuáció a BKV-nál, 250 buszvezető és 50-80 villamosvezető hiányzik, ezért de­cemberben is sok dolgozónak kellett túlóráznia – mondta a Világgazdaságnak az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, Nemes Gábor. Egy buszvezető, metró- vagy villamosvezető átlagosan bruttó 350 ezret keresett 2017-ben a BKV-nál túlóra nélkül. Voltak tavaly, akik éves szinten 210-220 órát is túlóráztak. A dolgozók évente 180 ezer forint cafeteriát kapnak. Kezdő buszvezetőt most bruttó 305 ezer forintért vesz fel a fővárosi közlekedési cég.

Kicsit egységesedik az M3-as állomásainak arculata, de megmarad az egyedi jellegük
Fotós: Földi D. Attila

A BKV 2018-ra 12 százalékos bérfejlesztést ajánlott (ezzel a járművezetők átlagkeresete súrolja majd a 400 ezer forintot, túlórákkal meg is haladja), amit a három, kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezet közül kettő, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége el is fogadott. A harmadik, az EKSZ ragaszkodott a 15 százalékos bérfejlesztéshez.

Tegnap Nemes Gábor levelet küldött Bolla Tibornak, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának, jelezve, hogy az EKSZ kész a bérmegállapodás aláírására. A szakszervezet feltételül szabta, hogy az év végén fizessék ki a bérmegtakarítást, ez tekinthető egyfajta prémiumnak, és szorgalmazza egy olyan alap létrehozását, amely a későbbiekben a 13. havi fizetés bevezetését szolgálja. Javasolja, hogy a BKV a kollektív szerződésben szüntesse meg az önálló hatáskörben végrehajtható 150 fő alatti jutalmak, prémiumok kifizetését, mivel ez diszkriminációt szül.

Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett is zajlanak vagy most kezdődnek a tömegközlekedési dolgozókat érintő ez évi bértárgyalások. A közlekedési szakszervezetek 10-15 százalékos bérfejlesztéssel kalkulálnak.

buszvezetők főváros fizetés
Kapcsolódó cikkek