Cégvilág

Hétéves csúcson a növekedési ütem

Hét százalékkal nőtt, ezáltal hétéves rekordot írt tavaly a nemzetközi turistaérkezések növekedési mértéke – jelezte az országjelentésekből összeállított 2017-es barométerében a Turisztikai Világszervezet (UNWTO).

Tavaly 1,3 milliárd turistaérkezést regisztráltak világszerte, aminek fele, 671 millió Európába irányult, 8 százalékkal növelve a kontinens vendégforgalmát.

Fotó: Vémi Zoltán

Az UNWTO az idei évre 4-5 százalékos növekedést prognosztizál a világ idegenforgalmában, ami felette van a 2010–2020-ra megfogalmazott korábbi prognózisban szereplő 3,8 százalékos átlagos volumennek. A tavalyi kimagasló eredmények után a következő években lassuló, de fenntarthatóbb növekedési trendre számít a jelenlegi tendenciákra és gazdasági kilátásokra, valamint saját szakértői testületének prognózisára alapozva a Turisztikai Világszervezet.

Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára az eredményeket értékelve kijelentette, hogy a nemzetközi utazások tartós és erőteljes növekedése megszilárdította az idegenforgalmi ágazatot, mint a gazdasági fejlődés egyik fő mozgatórugóját. A világ harmadik exportágazatának számító turizmus fejlődése a munkahelyteremtés és a jóléti társadalom elengedhetetlen része. Ugyanakkor a növekedés egyre szorosabb együttműködést kíván annak érdekében, hogy minden fogadó közösség valamennyi tagja számára előnyös legyen, és összhangban álljon a fenntartható fejlődési célokkal – tette hozzá a főtitkár, utalva a turistaáradat helyiekre gyakorolt mellékhatásaira.

turizmus UNWTO
Kapcsolódó cikkek