Cégvilág

Maradtunk a nettó importőri pozícióban

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest.

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest – közölte a KSH adataira hivatkozva az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A csökkenés mértéke jelentős, 12 százalék. Románia 35 százalékkal, Ausztria pedig 22 százalékkal kevesebb sertést vásárolt, míg Szlovákiába 10, Horvátországba pedig 22 százalékkal bővült a kiszállítás. Az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. A három legnagyobb beszállító Szlovákia, Németország és Hollandia volt. Szlovákiából negyedével, Németországból több mint kétszeresével nőtt az az egy évvel korábbihoz képest, Hollandiából egyharmadával csökkent.

Forrás: Dunántúli Napló – Laufer László

Szemben az élősertés-exporttal, a külpiacokon értékesített sertéshús mennyisége emelkedett, a növekedés 4 százalékos, értékben pedig 12 százalékos volt a bővülés a 2016. január–októberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Japánba, Kínába és Olaszországba szállítottuk. A sertéshúsimport mennyiségben 6, értékben pedig 18 százalékkal nőtt. A behozott sertéshús közel kétharmada négy országból, Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Ausztriából származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált periódusban.

Visszaesett a hazai termelésű vágósertés termelői ára, hasított meleg-súlyban számítva, áfa és szállítási költség nélkül kilogrammonként 453 forint volt 2017 decemberében. Az egy évvel korábbi átlagárhoz képest ez 6,8 százalékos csökkenés. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 7,6 százalékkal mérséklődött 2017 decemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 2 százalékkal, a sertéscombé 5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint 2020-ig az unió sertéshústermelésének kismértékű emelkedése várható, majd enyhe csökkenés után a húselőállítás stagnálhat 2030-ig. A 2020-ra előrevetített 23,62 millió tonnás uniós sertéshústermelés csaknem 1 százalékos növekedés lehet a 2017-eshez képest. A 2030-ra jósolt 23,57 millió tonnás kibocsátás ugyanakkor nem jelentene számottevő változást a 2017. évihez képest.

Az unió sertéshúsexportja 1,3 százalékkal csökkenhet 2020-ra a 2017. évi mennyiséghez képest, és elérheti a 2,5 millió tonnát, ugyanakkor 2030-ra 7,3 százalékos növekedést mutatva 2,7 millió tonna fölé emelkedhet. Jelentősen bővülhet az EU sertéshúsimportja: a 2017. évi 13 ezer tonnáról 24 ezer tonnára ugorhat a behozatal 2020-ra, tíz évvel később pedig elérheti a 42 ezer tonnát is.

vágóállat élősertés-kivitel agrárexport
Kapcsolódó cikkek