Cégvilág

Paks II. olcsón és biztonságosan fog termelni

Süli János tárca nélküli miniszter egy nagykanizsai atomenergetikai fórumon az évtizedek óta biztonságosan működő paksi atomerőmű példájára hivatkozva kijelentette, hogy az új blokkok is olcsó és folyamatosan elérhető áramot fognak termelni és a legszigorúbb nemzetközi biztonsági előírásoknak is megfelelnek majd.

Süli János a nagykanizsai fórumon elmondta, hogy Paks II. olcsó és folyamatosan elérhető villamos energiát biztosít majd.

A 35 éve üzemelő paksi atomerőmű építéséről szóló egykori döntés mára beigazolódott, a legolcsóbban, legbiztonságosabban és a legnagyobb teljesítménykihasználás mellett működik a létesítmény. Az új blokkok létesítése ennek hosszú távú fenntartását szolgálja – közölte a beruházás tárca nélküli minisztere pénteken, egy Nagykanizsán tartott atomenergetikai fórumon.

Süli János hangsúlyozta, kipróbált, konstrukciójában továbbfejlesztett, 3+ generációs blokkok épülnek Pakson, amelyek „Fukushima-állók”, vagyis a legszigorúbb nemzetközi biztonsági előírásoknak is megfelelnek majd.

Példaként említette, hogy a blokkok kettősfalú védőépülete garantálja az atomerőmű biztonságát akár egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is.

A paksi atomerőmű biztonsága vélhetően szóba kerül Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár január 30-i bécsi tárgyalásán is. A kormányfői találkozón ugyanis több kényes téma is szerepel, köztük a Paks II. ügyében benyújtani kívánt osztrák kereset.

https://www.vg.hu/vallalatok/megkottetett-paksi-turbinaszerzodes-763505/

atomenergia Paks II. Süli János biztonság Fukushima
Kapcsolódó cikkek