Cégvilág

Túlzottan felülértékeltnek tartják a LogMeInt a befektetők

A Seeking Alpha elemzői összefoglalója rámutatott, a magyar alapítású LogMeIn tőzsdei árazása és nyeresége alapján súlyosan túlértékelt.

Túlságosan magas értékeltségi mutatók mellett kereskednek a magyar gyökerekkel rendelkező LogMeIn részvényeivel az amerikai Nasdaq tőzsdén. A hétfői záróérték alapján számított P/E (a ára és az arra jutó nyereség hányadosa) extrém magas, 1136-os értéket mutat, ami több mint 21-szerese a Nasdaqon jegyzett vállalatok átlagának (53,38). Az elemzői összefoglaló az egyszeri tételekkel (jórészt a Citrix GoTo üzletágával való összeolvadás elhúzódó költségeivel) együtt számolt részvényenkénti eredménnyel kalkulál, a tisztított EPS és az abból számolt P/E reálisabb képet mutat. A 120 dollár feletti részvényár azonban nem csupán a nyereséghez képest magas, a könyv szerinti értéknek is a 32-szerese. A jelenlegi tőzsdei ár alapján a LogMeIn 6,2 milliárd dollárt ér, amihez a magyar börzén jegyzett vállalatok közül a Richter Gedeon áll a legközelebb a mintegy 4,93 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával.

A Nasdaqon jegyzett LogMeInt magyar szakember, Anka Márton alapította 1998-ban
Forrás: MTI – Kallos Bea

A számítógépekhez távoli hozzáférést, fájlmegosztást és felhőszolgáltatásokat üzleti és magánügyfeleknek egyaránt nyújtó LogMeIn február 27-én teszi közzé a tavalyi utolsó negyedéves gyorsjelentését. 2017 első kilenc hónapjában 713,7 millió dolláros árbevételt könyveltek el, a nettó nyereség 6,2 millió dollár (részvényenként 0,11 dollár) volt az amerikai számviteli szabályok (GAAP) szerint. A harmadik negyedév 269 millió dolláros bevétel mellett 9,9 milliós nettó nyereséggel zárult. Egyszeri tételek nélkül a harmadik negyedéves profit 62,7 millió dollár lett, ami sokkal inkább alátámasztja a részvény mostani árazását és a 2018-as nyereségvárakozásokat.

A Seeking Alpha elemzője szerint két módon történhet meg, hogy a vállalat értékelése reálisabb képet mutasson: a részvényárak nagymértékű korrekciójával vagy a nyereség drasztikus növekedésével. Az utóbbinak nagyobb a valószínűsége: az elemzői konszenzus az idei teljes évre 4,9 dollár részvényenkénti profittal számol, ha ez megvalósul, akkor a 120 dolláros részvényárral kalkulálva a 12 havi előretekintő P/E reális, 24,4-es értéket mutatna. Csakhogy hiába tud felmutatni a vállalat jelentős árbevétel-növekedést (2015: 271,6 millió dollár, 2016: 336 millió dollár), a nyereség eddig folyamatosan alacsony maradt. A Seeking Alpha felteszi a kérdést: ha az árbevétel számottevő bevételnövekedése nem eredményez nagyobb profitot, akkor vajon mi fog? Az elemzés kiemelte, az utóbbi tíz negyedév 229 százalékos árbevétel-növekedésével párhuzamosan folyamatosan nőnek az értékesítéshez kapcsolódó kiadások is.

A 2009 óta a Nasdaqon jegyzett LogMeInt, amelynek 2823 alkalmazottja van, magyar szakember, Anka Márton alapította Budapesten 1998-ban. Központja Bostonban van, partnerei olyan nagyvállalatok, mint a HP, a Microsoft és a General Electric.

Seeking Alpha RÉSZVÉNYEK LogMeIn Nasdaq
Kapcsolódó cikkek