Cégvilág

Új nagytulajdonosa lett az Alterának

IT-guru megjelenése lódított nagyot a jegyzett tőkéjének meghússzorozására készülő Alterán.

Limittel ugrott a BÉT-nyertesek listájának élére az Altera tegnap délelőtt, miután a társaság közzétette, hogy az E-Milorg Kft. január 19-én 320 ezer darabot vásárolt a papírból. Ezzel az E-Milorg részesedése átlépte az 5 százalékos küszöbértéket, amely a törzsrészvények 9,43 százaléka, a teljes kibocsátott alaptőke 9,30 százaléka és a szavazatokra jogosító részvények 9,30 százaléka.

A Lehn Consulting és az E-Milorg korábban az Appeninn nagytulajdonosai voltak
Forrás: Shutterstock

Az E-Milorg a Forbes Magazin toplistáján 33,4 milliárd forintra becsült vagyonnal a 29. helyen jegyzett, IT-guruként számontartott Emőri Gábor cége. Számos üzletágban aktív az élelmiszer-kereskedelemtől az ingatlanbizniszig, informatikai érdekeltségei pedig olyan közismert nagy állami megrendeléseken dolgoztak, mint a Hu-Go névre keresztelt elektronikus útdíjfizetési, vagy az erre épülő, az áfacsalások ellen kitalált elektronikus árukövető rendszer fejlesztése, illetve később az Országos Rendőr-főkapitányság szuper­traffipax-projektje.

Az i-Cell Mobilsoft legutóbb 2 milliárdos osztalékot fizetett, míg az i-Cell Informatikai Fejlesztő 788 milliót. Ám ez jóval elmaradt a korábbi években a nagy projektek idején megszokott szinttől. Tavaly ugyanakkor vagyonkezelőt is alapítottak: az i-Cell Befektetési Zrt. létrehozását jövőbeni akvizíciókkal indokolták.

A Buda-Cash-botrányt követően sokáig csak vergődő Altera-részvényt, amelynek korábban már a tőzsdei kivezetése is szóba került, tavaly szeptemberben fedezte fel a piac. A rali a Lehn Consulting nagytulajdonosi fellépésével, a tulajdonosi kör átrendeződésével és a vagyonkezelésre fókuszáló új célkitűzésekkel hozható összefüggésbe. Az Altera árfolyama megötszöröződött az ősz folyamán. Ehhez társult még a tavaly decemberi split, amikor tizedelték a részvényt. Az új időszámítás december 18-án 528 forintnál kezdődött, s már karácsony előtt 648 forintig lendült a kurzus. Később csillapodtak a kedélyek, és az 540 forintos támaszt többször is tesztelte az árfolyam. Az új nagytulajdonos megjelenése azonban 730 forintig tolta a kurzust. Tegnap 120 forintos volt a napon belüli kilengés.

Érdekes, hogy a Lehn Consulting és az E-Milorg korábban az Appeninn nagytulajdonosai voltak, onnan a Konzum megjelenésekor vonultak ki. A megújult Altera reálgazdasági befektetéseket céloz hogy, kedvező nyereségtermelő képességű vállalati részesedések megszerzésére törekedve. A mostani vagyonnál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból növekednének, és az új forrásokat elsősorban a BÉT-en keresztül szeretnék bevonni. Céljuk, hogy bekerüljenek a prémium kategóriába és a BUX indexbe.

Ebbe a jövőképbe illeszkedik, hogy a társaság január 8-i rendkívüli közgyűlése alaptőke-emelésre hatalmazta fel az igazgatóságot, amelynek legmagasabb összege a jegyzett tőke hússzorosának megfelelő összeg lehet. Ugyanitt az új befektetési politikáról is döntöttek. Azoknak a közép-, nagy- és intézményi befektetőknek kínálnak invesztíciós lehetőséget, akik a reálgazdasági sokkok és az alacsony kamatszintek időszakában is szeretnének a kockázatmentesnek tekintett hozamok feletti teljesítményt elérni. Az általuk preferált befektetési időtáv minimum három év, igaz, akár öt év feletti időtartam is elképzelhető, de szeretnék nyitva hagyni a lehetőséget a eladására is.

Altera BÉT E-Milorg
Kapcsolódó cikkek